MADR va fi obligat sa returneze banii încasați de la cei cu datorii la stat

caiissddmm

Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale a propus spre aprobare Guvernului un proiect de act normativ prin care se stabileşte ca si crescătorii de animale care au datorii faţă de bugetul statului vor primi subvenţiile acordate celorlalţi crescători.

În plus, cei care la somaţia autorităţilor au restituit deja sumele primite, pentru că au fost depistaţi cu datorii, îşi vor primi banii înapoi.

În anul 2011, peste 9.000 de crescători de animale, care au primit subvenţii în perioada 2007-2010, au fost somaţi de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură să restituie sumele primite pentru că au datorii faţă de bugetul statului. În cea mai mare parte era vorba despre amenzi, de regulă, de circulaţie sau pentru diferite abateri de la ordinea publică. O parte din cei vizaţi au returnat subvenţiile primite. În plus, atât cei care au returnat subvenţiile, cât şi cei care urmau să le returneze, având încă datorii la buget, au fost scoşi de pe lista crescătorilor de animale care primesc subvenţii, prin sistemul de plăţi naţionale directe complementare(CNDP).

Dar, măsură luată de APIA în anul 2011, la indicaţiile Curţii de Conturi, nu a avut girul Comisiei Europene. Şi, în urma unor sesizări făcute la Comisia Europeană de cei vizaţi, România risca să intre în procedura de infringement, situaţie asupra căreia a atras atenţia, la începutul lunii iunie a.c, , chiar comisarul european pentru agricultură, Dacian Ciolos.
Aşadar, MADR va fi obligat să returneze toţi banii încasaţi de la cei care au returnat subvenţiile. Pe de altă parte, va trebui să achite şi subvenţiile aferente anilor 2011 şi 2012, pe care nu le-a mai acordat celor cu datorii la stat. În total, este vorba de circa 28 de milioane de lei. În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ care urmează a fi aprobat de Guvern, prin ordin comun al ministrului Agriculturii şi al ministrului Finanţelor Publice, va fi stabilită procedura de restituire a sumelor către crescătorii de animale îndreptăţiţi.(sursa: gazetadeagricultură.info)