MADR și promovarea calității produselor românești la târgul AGRA din Slovenia

25

madr-agraO delegație a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) condusă de secretarul de stat Ioan Uțiu a participat la ceremonia de deschidere a celei de-a 53-a ediții a Târgului pentru agricultură și alimentație destinat sectorului agricol și industriei alimentare atât din statele membre ale Uniunii Europene dar și non UE, AGRA 2015, care se desfășoară în perioada 22 – 27 august 2015, în Slovenia.

Târgul „AGRA 2015” se află sub semnul „Anului dezvoltării, solului și luminii” și promovează relații de colaborare durabilă la nivel european prin implicarea tuturor actorilor din domeniu.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale încurajează promovarea calității produselor românești, participarea la acest târg fiind o oportunitate pentru membrii asociațiilor de produse tradiționale de a prezenta publicului vizitator produse din lapte sau din carne, cum ar fi brânza de burduf în coajă de brad din zona Bran sau pastrama de oaie,pâinea tradițională cu cartofi, colacul muscelean dar și renumita zacuscă ori dulcețurile din cireșe albe sau amare din zona Neamț. De asemenea, sunt expuse produsele pentru care se dorește înregistrarea pe sisteme de calitate europene, precum „Telemeaua de Ibănești”, „Cârnații de Pleșcoi”, dar și băuturi spirtoase cu Indicație geografică (IG), cum ar fi „Țuica Zetea de Medieșul Auriu” și „Țuica de Argeș”, sau cunoscutul ”Magiun de Prune Topoloveni”. Vizitatorii târgului au ocazia să cunoască portul popular din diferite zone ale României, precum Maramureș sau Muscel, și să deguste vinuri românești.

AGRA 2015 reunește instituții guvernamentale și educaționale, furnizori de echipamente și mașini agricole, procesatori, grupurile țintă fiind consumatorii și potențialii parteneri de afaceri pe o suprafață de 70000 metri pătrați. Programul expoziției include seminarii, demonstrații live și întâlniri ”business to business”, cu participarea asociațiilor din domeniu dar și a experților – ceea ce creează premisele pentru dezvoltarea durabilă a sectorului agroalimentar la nivel european.

În cadrul Târgului își expun produsele și serviciile 1785 companii din 30 de țări, printre care Slovenia, Slovacia, Croația, Austria, Italia, Estonia, si Ungaria, iar nouă state au standuri naționale – Slovenia, Italia, Austria, Polonia, Serbia, Ungaria, Bosnia-Herțegovina, Cehia și România.

Discuțiile purtate pe parcursul evenimentului cu Ambasadorul României în Slovenia, domnul Marius Cosmin Boiangiu, au pus accentul pe oportunitatea participării României ca țară parteneră la edițiile următoarele ale Târgului AGRA.

În timpul derulării evenimentului, secretarul de stat Ioan Uțiu a avut întâlniri cu oficialități din statele participante, dintre care menționăm: vice-prim-ministrul Sloveniei și ministrul Agriculturii, Silviculturii şi Alimentaţiei –Dejan Zidan, ministrul agriculturii din Luxemburg – care este și președintele Consiliului Agricultură și Pescuit din cadrul CE –Fernand Etgen, ministrul Agriculturii și Alimentației din Serbia – Snežana Bogosavljević Bošković, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Pădurilor din Bulgaria, alți ambasadori și oficialități.

Întâlnirea secretarului de stat Ioan Uțiu cu doamna Tanja Strnia, secretar de stat în ministerul Agriculturii, Silviculturii şi Alimentaţiei din Slovenia, a stabilit premisele unei viitoare reuniuni bilaterale pe probleme legate de zona montană, piscicultură și cercetare în agricultură, eveniment care se va concretiza pe parcursul acestui an. (Sursa: MADR)

Citește și

Cmentariile sunt închise