MADR: Producții foarte bune la culturile de toamnă și primăvară. Ce ne așteaptă de la anul, sub influența noii PAC

valoarea producției agricole
a combine unloads feed corn into a grain wagon on the go, near Niverville, Manitoba, Canada

Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunță pentru anul agricol 2021 producții foarte bune și la culturile de primăvară, după producțiile excelente înregistrate la culturile de toamnă.

Astfel producţia de porumb boabe obţinută de pe 1,529 milioane hectare – aproape 60% din suprafaţa însămânţată în primăvară – a depăşit 8,4 milioane de tone, în timp ce recolta de floarea-soarelui totalizează 2,97 milioane de tone de pe 97% din suprafaţa recoltată, respectiv 1,21 milioane hectare, transmite AGERPRES.

Aceste date prezintă situaţia recoltărilor la principalele culturi de primăvară până la data de 20 octombrie 2021, campania de recoltare fiind încă în derulare.

Conform datelor transmise de către Direcţiile pentru Agricultură Judeţene şi centralizate la nivelul MADR, și la soia s-au recoltat 93.776 hectare până la data menţionată (62,92% din suprafaţa însămânţată), cu o producţie totală de peste 219.200 tone, iar la sfeclă de zahăr s-au recoltat 8.340 hectare (38,51% din suprafaţa însămânţată), producţia fiind de peste 367.730 tone.

În ceea ce priveşte cartoful de toamnă, campania de recoltare este aproape de final, respectiv 123.850 hectare (96,44% din suprafaţa însămânţată), înregistrându-se deja o producţie de peste 1,984 milioane tone.

„Anul agricol 2020-2021 evidenţiază în sectorul vegetal rezultate foarte bune şi bune în ceea ce priveşte producţiile medii şi totale atât la culturile de toamnă, cât şi la culturile de primăvară. La principalele culturi de toamnă atât producţia totală obţinută la această dată, cât şi producţia medie realizată au valorile cele mai ridicate din ultimii 10 ani”, susţin reprezentanţii MADR.

Cifrele bune la culturile de primăvară se adugă rezultatelor excelente înregistrate în anul agricol 2020-2021 la culturile de toamnă. Astfel, la grâu s-a obţinut producţie totală de peste 11,445 milioane tone şi un randament de 5.316 kg/ha, iar la orz, peste 1,885 milioane tone şi o medie de 5.599 kg/ha. Şi orzoaica şi rapiţa înregistrează realizată cele mai ridicate producţii medii din ultimii 10 ani, respectiv 5.220 kg/ha şi 3.022 kg/ha.

Potrivit oficialilor MADR, producţia totală, în special la cereale şi oleaginoase, indică valori care depăşesc necesarul de consum intern, fapt ce asigură un potenţial stoc, disponibil şi pentru operaţiuni comerciale.

„Având în vedere evoluţiile favorabile ale preţurilor pe burse, produsele româneşti beneficiază de indicatori pozitivi pe pieţele mondiale, iar aceste evoluţii sunt favorabile atât producătorilor agricoli autohtoni, cât şi operatorilor economici din sectoarele de procesare – depozitare – comercializare”, spun reprezentanții Ministerului Agriculturii.

În același timp însă, producțiile excelente obținute anul acesta indică faptul că agricultura din România are nevoie de investiţii semnificative în anii următori în depozitare şi unităţi de procesare atât pentru sectorul vegetal, cât şi în zootehnie, în cercetare şi inovare, în noile tehnologii şi modele de producţie care să permită utilizarea durabilă a resurselor şi adoptarea de soluţii digitale.

„Este necesar ca sectorul agricol din România să intre în era digitală, într-un efort de a răspunde nevoilor de nutriţie în creştere la nivel mondial şi pentru a răspunde provocărilor climatice. Importanţa acestor tehnologii rezidă în faptul că îi ajută pe fermieri să producă mai mult cu mai puţine resurse, însă pot contribui, de asemenea, şi la combaterea schimbărilor climatice prin furnizarea de produse de calitate cu impact minim asupra mediului”, susțin oficialii MADR.

Mai mult, prin trecerea la agricultura de precizie, pe lângă avantajele economice – profitabilitate şi competitivitate – fermierii români vor contribui la îndeplinirea unor obiective ale Politicii Agricole Comune 2021-2027, cel puţin la nivelul ambiţiei din „Green Deal” şi din strategia „Farm to Fork”, cum ar fi: reducerea pesticidelor; managementul nutrienţilor; reducerea consumului de antibiotic; reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră; creşterea suprafeţelor pentru agricultură ecologică.

„Toate aceste obiective ale noii Politicii Agricole Comune 2021-2027 au fost asumate şi de România şi trebuie implementate printr-o strategie coerentă la nivel național”, au mai transmis oficialii de la Agricultură.

Aceștia speră ca prin această strategie, implementată în conformitate cu noua PAC să evite ca România să se mai confrunte cu seceta extremă, cum a fost cea din 2020, una dintre cele mai grave din ultimii 50 de ani, care a redus la jumătate producţia vegetală.

Anul trecut, producţia totală de cereale boabe a scăzut la puţin peste 17 milioane de tone, faţă de 30,41 milioane de tone în 2019.

Astfel, potrivit datelor MADR, România a înregistrat un recul la recolta de porumb boabe de circa 45% în 2020, totalizând 9,63 de milioane de tone, comparativ cu cele 17,43 milioane de tone obţinute în 2019. De asemenea, producții slabe s-au obținut și la alte culturi: doar 6,4 milioane de tone de grâu anul trecut, în timp ce în 2019 a recoltat 10,29 milioane de tone, și doar 2,07 milioane de tone la floarea-soarelui, faţă de 3,57 milioane de tone în 2019.

Picture of Ciprian Voinea
Ciprian Voinea

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture