După mulți ani, România are bugetul finalizat și aprobat înainte de sfârșitul anului. În ceea ce privește sumele alocate agriculturii, cu o creștere a Bugetului MADR pentru anul 2022 de 3,7% față de anul trecut, reprezentând 24,6 miliarde de lei, ministrul Adrian Chesnoiu a prezentat principalele măsuri și proiecte de investiții care vor reporni agricultura românească.
Sumele alocate ajutoarelor de stat vor crește cu 41,62% față de anul trecut.
Se vor continua programe cum ar fi:
– subvenționarea accizei la motorină;
– ajutoarele pentru sectorul zootehnic și vegetal cresc cu 70%;
– ajutoare de minimis pentru legume în spatii protejate care cresc cu 32%;
– Program de susținere a raselor românești Bazna și Mangalita;
– Program de stimulare a angajării tinerilor în agricultură;
– Program de sprijin pentru producția de usturoi, cu 24% mai mult decât anul trecut.
- Se va demara și programe noi cum ar fi ajutoare de minimis pentru producția de cartofi.
- Continuă și investițiile în reabilitarea infrastructurii de irigații.
- Se vor redeschide 35 de obiective de investiții unde lucrările au fost oprite.
- 22 vor fi finalizate în 2022, iar 13 în 2023.
- Alte 21 de noi investiți vor începe de anul viitor.
- Programul pentru apă gratuită pe canale continuă și vor fi susținute și 50% din costurile cu energia electrică ale OUAI-urilor.”
În ceea ce privește irigațiile, excluse din fondurile alocate prin PNRR, decidenții afirmă că, la timp și pentru prima dată, s-a luat o nouă măsură necesară pentru fermierii care folosesc sistemul de irigații românesc – Statul a început decontarea a jumătate din valoarea facturilor la energia electrică pentru irigații.
Ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu a semnat Hotărârea de Guvern prin care fermierii primesc, până la finalul anului, jumătate din banii cheltuiți, vara trecută, pentru plata facturilor la energia electrică pentru irigații.
Pentru aproximativ 99% din cele 172 de Organizații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații, s-au făcut deja plățile.
Desigur, raportat la nevoia extinderii sistemului de irigații, asta seamănă mai mult cu o frecție la un picior de lemn. Este nevoie de alocari mari de fonduri pentru rețele de irigații, în special în zona de sud și sud-est a țării, cu zonele cele mai expuse secetei și risc crescut de deșertificare. Rămâne ca alianța la guvernare să încerce să identifice mijloacele financiare pentru o asemenea infrastructură, vitală pentru viitorul agriculturii noastre, în condițiile amenințărilor climatice resimțite deja și predictibile în viitorul nu prea îndepărtat.