Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat vineri un proiect de Hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 105/2023 privind reglementarea modalităţii de raportare a stocurilor la produsele agricole şi alimentare, precum și a metodologiei de colectare, centralizare şi prelucrare a datelor statistice de evidenţă a stocurilor de produse agricole şi alimentare.
Proiectul de act normativ vizează normele de aplicare și metodologia de colectare, centralizare şi prelucrare a datelor statistice de evidenţă a stocurilor de produse agricole şi alimentare, după cum urmează:
– stabilirea unor semnificații ale termenilor folosiți, precum: achiziție intracomunitară, achiziții din România, comerciant, distribuitor, import de bunuri, operator economic, stoc;
– enunțarea informațiilor referitoare la stocurile de materie primă și produs finit care vor fi furnizate de către operatorii economici;
– inserarea unor prevederi privind asigurarea confidențialității datelor;
– stabilirea metodologiei de colectare, centralizare şi prelucrare a datelor statistice de evidenţă a stocurilor de produse agricole şi alimentare;
– realizarea Sistemului Electronic de Raportare al Stocurilor de Produse Agroalimentare din Romania – SERSPAR;
– stabilirea termenelor de raportare a datelor statistice privind stocurile la produsele agricole și alimentare.
Prin Legea nr. 105/2023 a fost stabilită modalitatea de raportare a stocurilor la produsele agricole şi alimentare de către producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii şi comercianţii, la nivel naţional, creându-se baza legală pentru elaborarea legislației secundare.
Potrivit actului normativ, operatorii economici din sectorul agroalimentar vor furniza date statistice de evidență a stocurilor la produsele agricole și alimentare din anexa la Lege, pe tip de produs, după cum urmează:
a) legume-fructe:
a1) legume – tomate, castraveți, ardei, vinete, morcov, țelina, ceapa, fasole consum, mazăre, usturoi, cartof, cartof dulce, păstârnac, patrunjel radacina, sfecla roșie, ridichi negre, alte legume rădăcinoase;
a2) fructe – mere, pere, prune, nuci, cirese, visine, caise, piersici, struguri de masă, capsune, afine, pepene verde, pepene galben, alte fructe;
b) cereale şi produse pe bază de cereale: grau comun, grau durum, triticale, porumb, sorg, orz, ovăz, alte cereale;
c) seminţe de oleaginoase şi produse pe bază de oleaginoase: floarea-soarelui, soia, rapita, alte oleaginoase;
d) leguminoase furajere: lucerna, trifoi, sparceta, ghizdei, mazare furajera, alte leguminoase furajere;
e) seminţe certificate: cereale, orez, oleaginoase şi proteaginoase;
f) carne şi produse din carne, conserve din carne şi mixte:
f1) materie primă:
i) carne: suine, ovine, bovine, caprine, pasăre
ii) slănină
iii) organe
iv) legume;
f2) produs finit:
i) carne: suine, ovine, bovine, caprine, pasăre
ii) produse din carne
iii) conserve din carne, conserve din organe
iv) conserve mixte
v) alte produse din carne;
g) lapte şi produse din lapte:
g1) materie primă: lapte ovină, bovină, caprină, bubalină și unt
g2) produs finit:
i) lapte de consum provenit de la specia ovină, bovină, caprină, bubalină
ii) lapte praf
iii) brânzeturi
iv) smântână
v) unt
vi) acidofile
vii) alte produse din lapte;
h) produse de morărit şi panificaţie:
h1) materie primă: grâu, porumb, aluat congelat, altele
h2) produs finit:
i) făină de grâu, mălai, tărâțe, altele
ii) pâine
iii) paste făinoase
iv) covrigi
v) biscuiți
vi) aluaturi congelate
vii) alte produse de panificație;
i) produse prelucrate, procesate, conservate din legume- fructe:
i1) materie primă legume: roșii, concentrat de tomate, pastă de tomate, ardei, varză, cartofi, vinete, ciuperci, mazăre, fasole, alte legume
i2) materie primă fructe: mere, caise, cireșe, struguri de masă, prune, căpșuni, fructe de pădure, altele
i3) produs finit legume: legume congelate, legume refrigerate/ preparate/porționate, legume murate, legume coapte, altele
i4) produs finit fructe: fructe congelate, fructe refrigerate, fructe uscate-deshidratate, compoturi, gemuri, altele;
j) grăsimi şi uleiuri:
j1) materie primă: floarea soarelui, ulei floarea soarelui brut, rapiță, soia, ulei de măsline brut
j2) produs finit:
i) ulei floarea soarelui brut
ii) ulei floarea soarelui rafinat
iii) ulei de măsline rafinat
iv) ulei rapiță
v) ulei dovleac
vi) ulei sâmburi struguri
vii) ulei in
viii) ulei nuci
ix) ulei soia
x) margarină
xi) altele;
k) apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor şi toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate;
l) orez;
m) plante aromatice, sare şi condimente:
m1) mentă
m2) muștar
m3) busuioc
m4) coriandru
m5) cimbru
m6) sare
m7) condimente
n) ceaiuri;
o) zahăr:
o1) materie primă: sfeclă de zahăr, altele
o2) zahăr produs finit
p) miere;
q) drojdie.
Prevederile complete ale noului act normativ privind stocurile de produse agricole și alimentare le puteți consulta aici.