26 mai 2022 - 04:29

Ministerul Agriculturii, MĂSURI CRUCIALE privind ecoschemele!

Reprezentanții Ministerului Agriculturii și ai Ministerului Mediului au luat o hotărâre crucială ce are în vedere ecoschemele pentru agricultură și sectorul forestier: fondurile din PNRR vor fi utilizate pentru împăduriri, inclusiv pentru realizararea perdelelor agro-forestiere.

Luni, 31 ianuarie 2022 Ministerul Agriulturii și Dezvoltării Rurale a organizat, în sistem de videoconferință, o dezbatere maraton pe marginea propunerilor pentru ecoscheme, mediu și climă și sectorul forestier, aferente noului Plan Național Strategic (PNS) 2023-2027, se arată într-un comunicat al MADR remis marți AgroTV.

„Este important să avem un dialog deschis, având în vedere că în acest moment fișele de intervenție reprezintă rezultatul unor propuneri primite din partea mai multor reprezentanți ai fermierilor. România are un potențial uriaș în materie de agricultură ecologică, dar strategia pentru dezvoltarea acestui sector trebuie elaborată pe baza realității și a unor indicatori de competitivitate și viabilitate economică. Am împărțit ecoschemele în funcție de tipologia fermelor românești, potențând specificitatea fiecărui tip de fermă – mică, medie și mare, deoarece vrem să îi stimulăm pe cei care muncesc efectiv în agricultură. Sprijinim gospodăria țărănească, pe cei care produc bunuri pentru consumul propriu și pentru piața locală, dar și fermele medii și mari, care produc materii prime și produse cu valoare adăugată”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

În cadrul dezbaterii, ministrul Agriculturii a informat participanții la consultări că, în urma discuțiilor cu reprezentanții Ministerului Mediului, s-a luat decizia ca fondurile din PNRR să fie utilizate pentru împăduriri. De asemenea, Adrian Chesnoiu a menționat importanța perdelelor agro-forestiere pentru fermieri, subliniind în acest context necesitatea plantării speciilor melifere, se arată în comunicatul MADR.

Potrivit sursei citate, la reuniune au mai participat Daniela REBEGA – director general al Autorității de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (AMPNDR), Elena TATOMIR- director general al Direcției Generale Politici Agricole, Cristiana CONSTANTINESCU – director în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Agricole (AFIR), Andrei BĂLAN – șef serviciu AMPNDR, precum și experți ai APIA, AFIR, ai unor organizații importante din zona dezvoltării rurale și agriculturii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.