MADR limitează producția de produse tradiționale

dulceata12

Producția de mărfuri tradiționale va fi supusă unor noi reguli și reglementări care presupun o serie de schimbări, de la numele produsului și până la cantitatea maximă care poate fi produsă zilnic. Odată cu limitarea producției de mărfuri tradiționale vor fi revizuite și toate atestatele de producător.

Declarația îi aparține lui Viorel Morărescu, director general în cadrul Ministerului Agriculturii, Direcţia Generală de Industrie Alimentară, și se bazează pe un ordin semnat de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

„Ordinul a fost emis, iar vineri (1 noiembrie – n.red.) am semnat adresa către secretariatul Guvernului pentru a fi publicat în MO. Este un act normativ care face ordine în domeniul produselor tradiţionale. Acesta cuprinde o serie de elemente vis-a-vis de definiţia produsului tradiţional, delimitarea producătorilor de produse tradiţonale de ce înseamnă industrial. De asemenea, sunt specificate cantităţile care pot să fie lucrate zilnic, respectiv 150 şi 300 kg pe zi pentru marea majoritate a produselor. La pâine avem 300 kg pentru un produs şi 800 kg pentru mai multe produse”, a anunţat Viorel Morărescu în cadrul târgului INDAGRA, potrivit R News, citat de recolta.eu.

În prezent, numărul produselor tradiţionale înregistrate şi atestate la nivel naţional se ridică la 4.402, din care 1.541 reprezintă produse din carne, 1.535 produse din lapte, iar 750 produse de panificaţie şi patiserie. La categoria băuturi sunt înregistrate 285, la legume şi fructe – 193, iar la peşte -11. România are un singur produs, Magiunul de Topoloveni, înregistrat la nivel european ca Indicaţie Geografică Protejată. (Sursa: recolta.eu)