Clarificări la MADR: La ce alimente se limitează adaosul comercial

Ordonanța de Urgență a Guvernului 67/2023, prin care se limitează adaosul comercial la unele alimente, urmează să intre în vigoare de la 1 august, iar actorii care urmează să participe la implementarea acesteia fac ultimele pregătiri.

Ministrul agriculturii, Florin-Ionuț Barbu a avut joi, 20 iulie 2023, la sediul MADR, o întâlnire cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România din sectorul alimentar, reprezentanți ai procesatorilor, ai Consiliului Concurenței și ai Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală, pentru a aduce ultimele clarificări legate de împlementarea măsurii ce limitează, pe o perioadă limitată, adaosul commercial la unele produse agricole și alimentare de bază.

„Dialogul cu dumneavoastră este esențial, atât înainte cât si post implementarea măsurilor incluse în OUG 67, pentru că trebuie să ne asigurăm că românii vor simți cu adevărat efectele benefice ale acestui act normativ. Știu că vremurile sunt dificile pentru toți, de aceea vă mulțumesc încă o dată pentru că ați înțeles că trebuie să facem acest efort comun pentru a-i ajuta pe cei cu venituri mici și medii să suporte mai ușor prețurile la produsele alimentare de strictă necesitate. Am văzut că un mare lanț de magazine a limitat deja adaosurile comerciale, înaintea datei de 1 august. Îi felicit și le mulțumesc. Este o dovadă clară că acest parteneriat pe care ni l-am asumat funcționează și acest fapt îmi dă încredere că mecanismul instituit prin acest act normativ va produce efectele așteptate”, a declarat ministrul agriculturii, Florin Barbu.

Potrivit unui comunicat al MADR, în cadrul dialogului dintre autorități și reprezentanții comercianților și procesatorilor implicați în lanțul comercial au fost discutate aspecte privind stadiul armonizării contractelor aflate în derulare pe lanțul de comercializare, clarificări în legătură cu lista produselor pentru care se vor aplica măsurile prevăzute în actul normativ, precum și modalitățile în care vor fi operate și verificate reducerile de adaos comercial, astfel încât implementarea actului normativ să se producă fără sincope.

Surse din rândul participanților la întânirea de joi au dezvăluit pentru AgroTV că reprezentanții MADR au facut o trecere în revistă a produselor vizate de OUG 67/2023, pentru a se asigura că toata lumea a înțeles exact pentru ce categorii de alimente va fi limitat adaosul comercial.

„S-a discutat la modul acesta, să fie clar pentru toată lumea: că pâine înseamnă pâine simplă albă, de 300 – 500 de grame, fără specialități, că roșii înseamnă tomate vrac, comercializate în stare proaspătă la 1 kg, nu roșii cherry ambalate la 250 de grame, de exemplu, că lapte în stare proaspătă nu înseamnă lapte degresat sau alte specialități”, au relatat surse în rândul participanților la întâlnirea de lucru.

- Publicitate -

Următoarea întâlnire dintre reprezentanții autorităților, cei ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și reprezentanții procesatorilor va avea loc în prima săptămână a lunii august, pentru a fi verificat stadiul implementării măsurilor prevăzute în actul normativ, imediat după intrarea în vigoare a OUG 67/2023.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole