MADR: Floarea-soarelui a fost recoltată de pe 80% din suprafaţa însămânţată, iar porumbul de pe 25%

63

floarea soareluiFloarea-soarelui a fost recoltată până în prezent de pe 80% din suprafaţa însămânţată, de peste un milion de hectare, în timp ce porumbul a fost cules de pe 576.000 de hectare, puţin peste 25% din suprafaţa totală aflată în cultură, de 2,35 milioane de hectare, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) Daniel Botănoiu.

„Estimez că vom avea producţii bune în acest an şi la porumb, dar şi la floarea-soarelui, dacă nu vor mai fi ploi în perioada recoltatului. Avem deja recoltată o suprafaţă de 811.198 hectare la floarea soarelui, dintr-un total de 1,018 milioane hectare, şi puţin peste 25% la porumb, adică 576.000 din 2,35 milioane hectare însămânţate în primăvară. Datele finale privind producţiile le vom avea la începutul lui octombrie pentru floare şi la începutul lunii noiembrie la porumb”, a precizat Botănoiu.

Acesta estimează că se vor obţine în acest an producţii bune şi la cartofi, soia, sfecla de zahăr sau tomate, producţii care vor asigura necesarul pe piaţa internă, dar care vor ajuta şi la reglementarea pieţei interne în raport cu importurile, mai ales la cartofi.

Însă, în 2014, vor exista probleme legate de preţurile produselor agricole, care sunt mult mai mici decât în anii precedenţi, pe fondul unor producţii mari obţinute nu numai în Europa, ci şi la nivel mondial.

„Anul acesta, preţul produselor agricole a scăzut foarte mult şi în momentul de faţă nu există un raport corect pe piaţa internă între preţurile la producători şi cele din retail, iar acest lucru afectează atât producătorul agricol, cât şi consumatorul”, a spus Botănoiu.

În 2013, agricultura a fost sectorul care a susţinut peste aşteptări economia României pe fondul unor producţii vegetale clasate în recordul ultimilor 40 de ani. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise