MADR face ordine pe piața de legume și fructe. S-au dat sute de amenzi și sancțiuni!

legume și fructe

Inspectorii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) din cadrul Direcțiilor pentru Agricultură Județene și a Municipiului București au desfășurat în perioada 10 decembrie 2021-15 ianuarie 2022 acțiuni de control pentru a verifica modul de respectare a legislației specifice privind comercializarea de legume și fructe proaspete.

„Obiectivul principal al controalelor a constat în depistarea, sancționarea și eliminarea tuturor abaterilor de la legislația specifică din domeniul producerii, depozitării, transportului și comercializării legumelor şi fructelor proaspete, provenite din producția autohtonă, import și comerț intraunional, în rețele de comercializare en-detail/cash&carry (tip market-uri/supermarket-uri/hipermarket-uri)”, se areată într-un comunicat al MADR remis vineri redacției AgroTV.

Principalele neconformități constatate și sancționate au vizat:

  • Lipsa menționării originii și a categoriei de calitate de pe facturile fiscale emise de furnizorii produselor, în baza cărora operatorii economici comercializează en-detail legume și fructe proaspete;
  • Lipsa etichetării sau etichetarea incompletă a loturilor de legume și fructe (ex.: lipsa originii, lipsa categoriei de calitate, lipsa calibrului, lipsa datei recoltării);
  • Menționarea unei alte țări de proveniență/unei alte origini decât cea înscrisă pe eticheta ambalatorului și pe documentele fiscale (facturi, avize de însoțire) pe etichetele expuse în imediata apropiere a loturilor de legume și fructe;
  • Deficiențe de calitate sau standarde de comercializare necorespunzătoare ale legumelor expuse la vânzare (ex.: produse afectate de mucegai, lipsă prospețime, cu umezeală externă anormală, deshidratate).

Așa cum am promis, prin intensificarea acțiunilor de control la legume și fructe comercializate în magazine dorim să asigurăm consumatorii români că aceste produse, în general provenite din import sau din schimburi intracomunitare, corespund din punct de vedere al calităţii şi al conformității. Totodată, atunci când mergem să cumpărăm un produs de pe rafturile supermarketului, trebuie să avem cu toții garanția că eticheta este conformă cu realitatea”,a declarat ministrul, Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Potrivit comunicatului, în urma controalelor efectuate în perioada 10 decembrie 2021-15 ianuarie 2022, au fost verificați 2079  operatori (Market-uri/Supermarket-uri/Hipermarket-uri), aplicându-se 108 sancțiuni cu amendă în valoare de 315.400 lei, precum și 639 sancțiuni cu avertisment.

Cele mai multe nereguli au fost constatate în București și în județele Brașov, Bihor, Giurgiu, Vrancea, Argeș, Botoșani, Harghita și Călărași.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

    Hide picture