28 septembrie 2021 - 01:33

MADR, anunt pentru apicultori! START la plata ajutorului de minimis de 25 lei/familia de albine

Veste bună pentru apicultorii români! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că Direcțiile Agricole Județene (DAJ) pot începe de marți – 22 septembrie plata ajutorului de minimis către apicultori. În cursul zilei de luni, 21 septembrie 2020, conturile DAJ au fost alimentate cu sumele necesare, iar pasul următor este plata către beneficiarii acestei scheme de ajutor.

Ultima zi pentru depunerea cererilor pentru obținerea ajutorului de minimis a fost 15 septembrie a.c, iar sprijinul pe care apicultorii îl vor încasa este de 25 de lei pe familia de albine.

Suma totală alocată pentru această schemă de ajutor este de 37.651.700 lei. Au depus cerere pentru a beneficia de sprijin un număr de 16.296 apicultori, pentru un total de 1.506.068 familii albine, anunță MADR.

Anunțul a fost confirmat și de consilierul pe probleme de apicultură al ministrului agriculturii, Marian Irinei. Acesta a subliniat că ordinele de plată către DAJ-uri au fost emise încă de vineri, iar plata către apicultori poate începe mâine, 22 septembrie.

Dragi colegi apicultori,

pentru o bună comunicare, pentru transparență, pentru operativitate, doresc să vă informez că vineri, 18.09.2020 (iată, la 2 zile de la expirarea termenului de depunere a dosarelor), au fost emise ordinele de plată către Direcțiile Agricole Județene, sumele fiind evidențiate în extrasele de cont ale acestor instituții astăzi, 21.09.2020.

Așadar, Direcțiile Agricole Județene pot efectua începând de mâine plățile către beneficiarii acestei scheme de ajutor de minimis.

Folosesc acest prilej pentru a le mulțumi tuturor celor implicați: conducerea MADR, functionari din cadrul directiilor agricole județene și nu în ultimul rând, apicultorilor care s-au solidarizat, s-au anunțat între ei și au depus dosarele pentru acest ajutor de stat, într-un număr record!

Deși au existat voci care susțineau că nu sunt bani, că vom întârzia cu plățile și că apicultorii nu vor primi acest ajutor în acest an, am insistat ca acești bani să ajungă cât mai repede la apicultori și iată că insistențele noastre nu au fost în zadar.

Știu că suma acordată nu este foarte mare, știu că nu acoperă în totalitate pierderile pe care le-am suferit cu toții ca urmare a fenomenelor meteorologice nefavorabile din acest an extrem de dificil, cu secetă, cu ploi, grindină, dar vreau să știți că MADR s-a gândit și la voi.

Doamne ajută, pentru anul viitor, să avem un an mai bun! Să fiți sănătoși!”, este mesajul transmis de Marian Irinei.