MADR: Ajutorul de stat pentru motorină ar putea depăși 635 de milioane de lei în 2014

10

motorinaffValoarea ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură aferentă anului 2014 se ridică la 635,7 milioane de lei, respectiv 93% din suma totală alocată ajutoarelor de stat în anii 2014 şi 2015 de 683,1 milioane de lei, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, citat de AGERPRES.

Pentru trimestrul IV din acest an, plata ajutorului de stat sub formă de rambursare se efectuează în anul 2015. Suma totală alocată acestei scheme de ajutor de stat se asigură din bugetul MADR pentru anii 2014 şi 2015.

Potrivit proiectului postat pe site-ul MADR, o sumă de 1,453 de milioane de lei va fi alocată în sectorul creşterii animalelor pentru colectarea cadavrelor, iar pentru plata primelor de asigurare alte 31 de milioane de lei. Ajutoarele de stat destinate acoperirii costurilor legate de întocmirea şi menţinerea registrului genealogic şi de determinarea calităţii genetice a raselor de animale prevăzute în proiectul de act normativ se ridică la 15 milioane de lei.
Ajutorul de stat pentru motorină se acordă producătorilor agricoli în funcţie de sectorul vegetal, zootehnic şi/sau îmbunătăţiri funciare) în care îşi desfăşoară activitatea.
Potrivit datelor transmise de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), aproape 13.000 de fermieri au primit de la buget subvenţii în valoare de peste 84,41 milioane de lei pentru motorina utilizată în agricultură aferentă aferentă cererilor depuse în trimestrul I – 2014.
Plata ajutorului de stat sub formă de rambursare se efectuează trimestrial în anul 2014, în limita cantităţilor maxime anuale aprobate prin Ordin MADR, iar în situaţia în care cantităţile de motorină pentru care se solicită plăţi în cadrul schemei de ajutor de stat depăşesc cantităţile maxime anuale, cuantumul plăţilor se reduce proporţional pentru toate sectoarele.
Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1/000 de litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Valoarea se calculează în lei pe baza cursului de schimb valutar euro-leu utilizat anual la calculul accizelor, potrivit legii, respectiv cursul de schimb valutar utilizat pentru calculul valorii în lei a accizelor.

Citește și

Cmentariile sunt închise