Lui Horumbă nici nu-i pasă. A anunțat că plătește subvențiile până la 15 octombrie

APIA a plătit pană în prezent subvenții de 1,919 miliarde de euro pentru 920.000 de fermieri, din fondurile aferente anului 2015, de 2,1 miliarde de euro.
horses-1396651_1280
Nu sunt speranțe prea mari că zootehnistii aflați în greva foamei în față Guvernului să-și înceteze protestul prea curând. Nicolae Horumba, directorul Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultura, nu pare foarte preocupată de acest lucru.
„Noi spunem că probabil 99% sau chiar 99,9% dintre fermieri vor fi plătiti pană la 15 octombrie. Este și obligația statului membru, pentru că dincolo de data respectivă nu mai poți face plăti din FEGA. A spune că plătesti sută la sută toate sumele este utopic, deoarece printre fermierii care au depus cereri la APIA în 2015 sunt și unii anchetați de organele de anchetă ale statului român. Pană nu știi ce se intamplă în acea anchetă, dacă e trimis sau nu în judecată, nu poți luă o decizie„, a explicat Horumbă.
Acesta a precizat că mai sunt și cazuri în care unii fermieri vin cu hotărari judecătoresti sau în care aplicația poate da rateuri, ceea ce poate prelungi termenul de plată. „Pe de altă parte sunt fermieri care pot veni în decursul acestei perioade cu hotărari judecătoresti, pentru că au avut un litigiu între ei pe o suprafată de teren. Mai sunt și cazuri de fermieri la care aplicația mai dă uneori rateuri și pe care îi trimitem la centrul suport al dezvoltatorului. Ei verifică problemă și corectează eroarea. Pentru unele erori termenul este foarte scurt, dar pentru altele, termenul este mai lung și poate necesită verificări suplimentare”, a mai spus directorul general al APIA.
Șeful APIA nu exclude posibilitatea că Agenția de Plăti să fie dată în judecată de către unii fermieri, dacă nu își onorează plătile la termenul limită, insă precizează că fermierii care fac acest lucru trebuie să știe cu sigurantă că sunt eligibili la plată. „Luăm în considerare și acest lucru dar cred că un fermier care dă în judecată APIA ar trebui să știe că este eligibil cu sigurantă la plată respectivă că să poată da în judecată APIA, ori ei ne dau în judecată și după o decizie în care i s-a respins plată respectivă pe motiv de neeligibilitate. Avem astfel de situații, respectiv câteva sute de divergente legate de deciziile de plată pentru care unii dintre ei se consideră nedreptătiti”, a adăugat Horumbă.
Câțiva fermieri se află în greva foamei în față sediului Guvernului încă de săptămâna trecută. Deocamdată, aceștia nu ai primit nici un semn din partea premierului Dacian Ciolos. Acest lucru nu este însă tocmai întâmplător din moment ce Costel Caraș, cel care a inițiat protestul, se află în relații foarte proaste cu șeful de la Palatul Victoria. Zootehnistilor li s-a promis la începutul acestei luni, de către Achim Irimescu, ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, că plată subvențiilor se va încheia la 15 august. Termenul nu a fost respectat, așa că s-a discutat despre 24 august. Acum Horumba vine și spune 15 octombrie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole