”Imediat ce temperaturile au urcat peste 5 grade, în plantațiile ecologice de mur se dă startul lucrărilor de primăvară”, spune Victor Dorabantu, cel care de vreo câțiva ani încoace se ocupă de această cultură.
”M-am îndreptat spre acest arbust pentru că este mai ușor de lucrat în plantație, crește până la o înălțime care permite să lucrezi fără scară, mai ales că eu sunt pensionar și nu pot să urc la înălțime pentru a executa lucrări de curățare sau de cules, așa cum se întâmplă la măr, de exemplu. Apoi și alte lucrări de întreținere sau chiar și recoltarea fructelor se face rapid și fără pericole”, mai spune fermierul nostru.
A început cu tăierile de curățare și cele de rodire, îndepărtând drajonii care au rodit anul trecut. În funcție de puterea tufei se pot lăsa 3 sau 4 tulpini tinere care vor produce flori și fructe în 2021. Pentru că a optat pentru conducerea murului folosind spalieri amplasați din 10 in 10 metri și trei rânduri de sârme, lucrarea imediat următoare a fost cea de legare, recomandată fiind cea în ”V”, care asigură pătrunderea uniformă a soarelui printre plante. Un alt avantaj este acela că se pot aplica în mod corect stropirile.
”Am cumpărat un atomizor pe care îl atașez la tractor și trec ușor printre muri, mai ales că distanța de 2,5-3 m între rânduri permite acest lucru”, spune Victor Dorabantu. Pentru că plantația este una ecologică, atestata prin certificare, nu sunt folosite substanțe chimice, prin urmare soluția utilizată este pe bază de zeamă bordeleza, cea care nu afectează insectele și nici mediul. De asemenea trebuie ținut cont că un interval de câteva ore după stropit să nu plouă, pentru a permite soluției să își îndeplinească rolul său.
De foarte mare importanță este și calitatea solului, de aceea fertilizarea este esențială. În prima jumătate a lunii martie a aplicat fiecărei tufe o cantitate suficientă de dolomita, acceptată în cultura eco a murului.
”Era bine dacă aș fi putut folosi bălegarul de grajd, dar ținând cont că nu am certitudinea că animalele respective sunt crescute în sistem ecologic, nu pot să îl pun, așa că dolomita este cea mai indicată”, afirmă fermierul.
Deși are instalație de irigat prin picurare și sursa proprie de apă, deocamdată nu apelează la aceasta deoarece cantitatea de umiditate din sol este suficientă.
Odată cu trecerea timpului vor urma lucrările de frezare a solului și tratamente foliare dar și pentru prevenirea îmbolnăvirilor.
Întreaga cantitate de fructe va fi livrată în baza contractelor deja încheiate, ca și în anii anteriori de altfel, tocmai de aceea din câștigul obținut a reușit să mai cumpere o suprafață de teren în apropiere. Încurajat de succesul realizat până acum s-a hotărât să se extindă, iar din toamnă va înființa pe un lot de 3000 m o cultură nouă, de data aceasta de zmeură. De menționat că întreaga investiție s-a realizat din fonduri proprii și orice bănuț câștigat a fost reinvestit.
Așa stând lucrurile, avem suficiente argumente să ne îndreptăm către cultura murului, mai ales că fructele sale certificate eco, sunt foarte gustoase, sănătoase, aromate și bogate în vitamine.