15 mai 2021 - 11:27

Lucrari de sezon in livezile de pomi fructiferi

Ne aflam în plină primăvară, când pomii intră în vegetație. Dacă dorim să avem o producție frumoasă de fructe și pomi sănătoși, trebuie efectuate lucrările de sezon, spun specialiștii. Acestea au început cu tăierile obișnuite și au continuat cu stropirile pe bază de zeamă bordeleză împotriva rapănului, a arsurii bacteriene și a altor boli specifice. 

Urmează ca de acum, când mugurele se afla în stadiu de așa numita urechiușă de șoarece,  pomicultorii să se preocupe de alte tratamente care au la bază uleiurile horticole. Acestea au rolul de a combate și distruge ouăle de insecte, printre care cele de păianjen și păduchi țestoși, cei care mai târziu provoacă pierderi uriașe în livezi. Însă dincolo de a folosi concentrațiile indicate, mai este nevoie și de o vreme potrivită, aceste tratamente neputând să fie aplicate pe timp ploios sau dacă bate vânt puternic. 

Dincolo de acestea, în primăvară, mai ales în livezile de dimensiuni mici, gospodarii obișnuiau să acopere cu un strat de var tulpinile pomilor. Aceasta are mai mult un rol estetic și poate contribui prea puțin la distrugerea dăunătorilor din scoarță, spune Gheorghe Voica, fermier argeșean cu vastă experiență. Acesta afirmă că soluțiile horticole sunt mult mai eficiente și folosite cu succes, la scară largă.

Dacă temperaturile vor scădea prea mult în zilele următoare, soluția cu fumigațiile ar avea efect doar în contextul în care toți fermierii din jur ar proceda la fel, însă o variantă modernă și de succes o reprezintă aspersiunea deasupra plantației, pentru că vaporii de apă fiind la o temperatură mai ridicată pot proteja florile, mai spune Gheorghe Voica. Tot domnia sa aduce în atenție și tratamentele pe bază de glicerină, folosind bineînțeles produse omologate din magazinele de profil, însă toate aceste metode sunt eficiente doar în contextul unor temperaturi pozitive, pentru că atunci când acestea scad sub zero, nu prea există nimic miraculos.

Autor: Elena Picu