Lucia Varga: România va avea un nou Cod Silvic

19

paduremmmRomânia va avea un nou Cod Silvic, a anunţat ministrul Pădurilor şi Apelor, Lucia Varga. Ea a declarat că acesta va reduce defrişările necontrolate şi furturile de material lemnos. Lucia Varga a mai precizat că principiile noului Cod Silvic vor fi prezentate în viitoarea şedinţă de Guvern.

Ministrul a atenționat că, pe viitor, orice furt de lemn, indiferent de cantitate, va fi considerat faptă penală.

Noul Cod Silvic va presupune creşterea amenzilor pentru administratorii pădurilor care nu respectă reglementările legale ori amenajamentelor silvice și va interzice vânzarea arborilor pe picior, adică aflaţi încă în rădăcină, dar şi transportul lemnelor pe timp de noapte. Lucia Varga spune că aceste măsuri vor avea rolul de a scădea semnificativ furtul de masă lemnoasă. Ea a adăugat că cei care sunt responsabili pentru defrişările ilegale şi pentru furtul de masă lemnoasă sunt vinovaţi pentru alunecări de teren, de colmatarea cursurilor râurilor, pârâurilor și  lacurilor şi de producerea de inundaţii.

Proprietarii de păduri vor fi obligaţi să încheie contracte pentru paza şi administrarea suprafeţelor silvice, iar cei care vor refuza vor trebui să plătească impozite consistente. Cei care nu vor putea plăti aceste impozite vor fi executaţi silit şi riscă să îşi piardă pădurile, a declarat ministrul Pădurilor și Apelor, Lucia Varga. În cazul micilor proprietari, care nu îşi vor permite să plătească pentru paza suprafeţelor pe care le deţin, statul va prelua, pentru 10 ani, dreptul de administrare a pădurii şi le va livra, în schimb, anumite cantităţi de lemn.

Citește și

Cmentariile sunt închise