Lucia Varga: În România există peste 550.000 de hectare de pădure nepăzită

Old Trees in autumnal Forest

Peste 550.000 de hectare de pădure din România nu au paza asigurată, potrivit precizărilor făcute sâmbătă, la Zalău, de Lucia Varga, ministrul delegat pentru ape, păduri și piscicultură, oficialul menționând că noul cod silvic prevede ca paza tuturor pădurilor, inclusiv a celor private, să fie asigurată gratuit de Romsilva.

“O măsură a codului silvic extrem, extrem de importantă este aceea care se referă la o mai bună administrare a micilor proprietăți și gestionarea durabilă a acestora. În România există peste 550.000 de hectare de pădure nepăzită. În general, aceste păduri sunt mici proprietăți aparținând persoanelor fizice, deci proprietarii au până în 30 de hectare. Sunt în jur de 750.000 de proprietari. Ei, până acum, trebuiau să achite contravaloarea pazei, plăteau o taxă. Începând de la data intrării în vigoare a codului silvic, proprietarii nu vor mai trebui să plătească această taxă, ci ei vor beneficia în mod gratuit de acest serviciu, obligația revenind Romsilva”, a declarat Lucia Varga, în deschiderea unei dezbateri privind noul cod silvic, la care au fost invitați administratori de păduri, procesatori de lemn și agenți de exploatare din Sălaj.

Lucia Varga a subliniat că noile prevederi sunt unele moderne. “Din punctul meu de vedere, este un proiect major, un proiect din care cu toții avem de câștigat. În primul rând, vom avea noi de câștigat, ca nație, pentru că pădurile vor fi gestionate durabil, vor fi gestionate corespunzător și sper să ne putem atinge cele două obiective importante mari și anume diminuarea tăierilor ilegale, pe de o parte, și al doilea obiectiv important — lemnul tăiat legal să fie valorificat superior, să fie utilizat la nivel local pentru a genera dezvoltare locală, creând locuri de muncă și aducând taxe și impozite la bugetele locale”, a explicat ministrul.

Varga a completat că noul cod silvic va prevedea ca lemnul să se vândă din rampe și depozite, unde va fi măsurat și nu ca în prezent pe baza estimărilor lemnului pe picior. Se așteaptă ca din 2014 cel puțin 50% din masa lemnoasă să fie vândută din rampe și depozite, căutându-se soluții pentru sprijin financiar, inclusiv fonduri europene, pentru firmele private care vor să realizeze aceste depozite de lemn.

Ministrul Lucia Varga va vizita, după dezbatere, cea mai importantă companie ce procesează lemnul din Sălaj, ce are sediul în localitatea Surduc. ( Sursa: AGERPRES)

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult