Lucia Varga: Am finalizat dezbaterea publică a Codului Silvic și cred că forma actuală va avea și votul Parlamentului

20

Ride through Farytale Forest

Dezbaterea publică de luni cu organizațiile neguvernamentale de mediu referitoare la Codul Silvic, organizată la propunerea premierului, este ultima înainte de promovarea documentului către Guvern și Parlament, a declarat ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga.

„Din martie și până acum au fost peste 40 de dezbateri publice referitoare la modificarea Codului Silvic. În momentul de față, există cele 13 avize de la ministerele implicate și câteva zeci de amendamente introduse la propunerea ONG-urilor, a asociațiilor de proprietari, de administratori sau profesionale. Nu știu dacă documentul se va finaliza printr-o ordonanță de urgență sau printr-un proiect de lege, va fi o decizie a Guvernului, dar dacă va intra în dezbaterea Legislativului, sunt convinsă că Parlamentul va susține actuala formă care urmărește, cu prioritate, stoparea furtului de masă lemnoasă din păduri”, a declarat ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură a mai spus că are intenția de a „reforma total inspectoratele silvice” deoarece mulți dintre angajații acestora favorizează furtul de material lemnos și că ‘trebuie întărit controlul la bază, iar verificările de la București vor fi numai prin sondaj, în zonele de risc”.Aceasta a arătat că principalele modificări aduse Codului Silvic se referă la interzicerea vânzării lemnului „pe picior”, adică în baza unor estimări grosiere, responsabilizarea personalului silvic, paza gratuită a micilor proprietăți silvice asigurată de către Romsilva și, nu în ultimul rând, „dreptul de preemțiune al producătorilor de mobilă la vânzarea masei lemnoase, pentru a încuraja valorificarea acestei în România”.

Potrivit consilierului ministerial, Angela Iancu, din martie și până în prezent, au fost primite peste 100 de amendamente din partea ministerelor avizatoare și tot atâtea de la ONG-uri, asociații de proprietari, de administratori sau profesionale. Dintre acestea, circa 90% au fost preluat în proiectul de modificare a Codului Silvic.( Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise