27 octombrie 2021 - 09:13

Luați cu pâine! Pizza cu piele de porc, aromă de fum și alte bazaconii

Rezultate alarmante cu ocazia Campaniei Naționale de Informare și Educare pe care a desfășurat-o Asociația Pro Consumatori.

pizza

O echipă de experți din cadrul Asociației Pro Consumatori, coordonată de către conf. Dr. Costel Stanciu, a cumpărat 16 tipuri de pizza congelată în vederea realizării unui studiu cu privire la calitatea acestora.

„Pizza congelată realizată în sistem industrial, în cele mai multe situații, nu mai are nimic în comun cu pizza tradiţională. La pizza industrială, compoziţia blatului diferă de cea a pizzei tradiționale (făină integrală, apă, drojdie, ulei de măsline și sare), iar aceasta preia și încărcătura chimică a ingredientelor folosite pe post de topping. Pizza industrială este un produs hipercaloric, cu un conținut ridicat de acizi grași saturați, carbohidrați, sare și aditivi alimentari. Acest produs trebuie consumat cu moderație de către adulți și ocazional de către copii”, explică președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stânciu.

”Din păcate, acest produs, din cauza notorietăţii de care se bucură și a accesibilitătii date de preţ, este achiziționat de către unii părinţi și oferit, în mod constant, spre consum copiilor. Acest obicei se datorează faptului că acei părinţi nu au cunoștințe elementare de nutriţie care să-i ajute să facă alegeri în cunoştinţă de cauză pentru copiii lor”, mai spune președintele APC.

Potrivit ziarului Telegraf de Constanța, în cele 16 sortimente de pizza analizate s-au identificat următoarele categorii de substanțe chimice și aditivi alimentari: aromă de fum, arome, glutamat monosodic, azotat de sodiu, sorbat de potasiu, acid citric, polifosfati, trifosafati, difosfati, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, eritorbat de sodiu, glucono-deltă-lactonă, carmine, stearoil-2-lactilat de sodiu, izoascorbat de sodiu și acetat de sodiu.