Lovitură grea pentru samsarii din pieţe

13

Ministerul Agriculturii a conceput modelul carnetelor de producător, în baza cărora se permite accesul în pieţele organizate
Acestea vor fi eliberate de primari şi avizate de către asociaţii sau organizaţii profesionale din agricultură, constituite la nivel teritorial sau local
Olteanu (UNPCPR): Acest tip de carnet de producător va elimina din pieţele organizate o mare parte a samsarilor şi speculanţilor


Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de hotărâre pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a filierei de comercializare a legumelor şi fructelor proaspete, care prezintă, printre altele, şi modelul carnetului de producător, care va avea 100 de file a câte 2 exemplare, precum şi modul în care acesta poate fi obţinut de către producătorii agricoli persoane fizice.
Astfel, tipărirea carnetului de producător legume/fructe se efectuează prin grija Consiliilor Judeţene care îl va difuza primarilor. În municipiul Bucureşti carnetul de producător legume/fructe se tipăreşte prin grija primăriilor de sector.
Carnetul de producător legume/ fructe se va elibera de către primarii comunelor, oraşelor, municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti, contra-cost, producătorilor de legume-fructe, persoane fizice, semnat şi ştampilat de primar şi se vizează de către asociaţii sau organizaţii profesionale din agricultură, constituite la nivel teritorial sau local.
Prima filă din carnetul de producător va conţine date privind producătorul agricol, suprafaţa totală cultivată şi structura corespunzătoare pe specii de legume şi/sau pomi, producţiile estimate a se realiza, este semnată de primarul localităţii şi vizată de reprezentantul unei asociaţii/organizaţii profesionale, afiliată la o organizaţie cu reprezentare naţională de care aparţine, rămâne nedetaşabilă din acesta.
Carnetul de producător legume/fructe va avea formă dreptunghiulară, cu dimensiunile de 200×100 mm şi este alcătuit din foi fixe, autocopiative, tipărit în carnete de 100 file a 2 exemplare, prevăzute cu element de siguranţă, seria fiind reprezentată de indicativul rutier al judeţului.

Amenzi de la 1.000 la 10.000 lei şi confiscarea mijlocului de transport

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor pe filiera de comercializare a legumelor şi fructelor se realizează de persoane împuternicite de către Ministerul Agriculturii, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Finanţelor Publice.
Astfel, pot fi considerate infracţiuni transportul legumelor şi fructelor fără factură fiscală, certificat de conformitate, în cazul achiziţiilor de la persoane juridice, borderou de achiziţie şi filele aferente din carnetul de producător, sancţiunile fiind cuprinse între 3.000 lei şi 5.000 lei, precum şi confiscarea cantităţilor de legume/fructe transportate şi a mijlocului de transport.
Comercializarea de legume şi fructe în alte spaţii decât tarabe sau puncte de lucru ale persoanelor juridice înregistrate la ONRC sau spaţii individuale ale persoanelor juridice delimitate distinct în cadrul pieţelor agroalimentare, dotate cu case de marcat, se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei, iar nerespectarea obligaţiilor stipulate pentru administraţia pieţelor referitor la regimul închirierii tarabelor se sancţionează contravenţional cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei.
În ceea ce priveşte vânzarea legumelor şi fructelor care nu provin din producţia proprie, aceasta se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei.UNPCPR: S-a rezolvat problema accesului în pieţe

Contactat telefonic, Costel Olteanu, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), a declarat că prin elaborarea acestui act normativ se rezolvă problema accesului în pieţe organizate, târguri şi oboare. „Este un pas înainte spre reglementarea pieţelor organizate. Acest tip de carnet de producător va elimina din pieţe o mare parte a samsarilor şi speculanţilor. Carnetele de producător nu vor împiedica însă vânzătorii ambulanţi să comercializeze produse pe marginea drumului, dar sancţionarea acestora nu intră în atribuţiile Ministerului Agriculturi, ci ale altor autorităţi”, a declarat Olteanu pentru Curierul Naţional.

Citește și

Cmentariile sunt închise