Astăzi, în Parlamentul European a avut loc un vot extrem de important privind strategia Farm to Fork, prin care Comisia Europeană își propune să diminueze cantitățile de substanțe chimice administrate în culturile agricole la nivel european în viitoarea Politică Agricolă Comună.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a luat legătura cu Achim Irimescu, Ministru plenipotențiar, Șef secție agricultură, Reprezentant permanent al României la Bruxelles, pentru a afla toate detaliile despre votul dat astăzi de parlamentarii europeni.
Potrivit fostului ministru al agriculturii, deși europarlamentarii români au apărat interesele fermierilor din țara noastră, rezoluția Farm to Fork a trecut. Dacă aceasta va ajunge, într-un final, să fie impusă statelor membre la nivel legislativ, consecințele pentru fermierii români ar putea fi devastatoare, având în vedere că fermierii din țara noastră folosesc deja cantități mult mai mici de substanțe chimice față de fermierii din vest.
”Farm to fork este o strategie a Comisiei Europene care încă nu are o bază legală, este doar o strategie. În acest context, discuțiile au fost ample, sunt și acum în Parlament și au fost și în Consiliul de miniștri. Miniștri au cerut imperativ ca țintele care sunt trecute în strategie să nu fie condiție de adoptare de către Comisie a Planurilor Naționale Strategice. Știți că PNS-ul trebuie transmis până la 1 ianuarie 2022, Comisia are 8 luni să îl analizeze, să îl evalueze și să îl adopte. Apoi România trebuie să facă cu viteză maximă softul pentru aplicarea măsurilor, iar de la începutul anului 2023, fermierii trebuie să știe ce eco-scheme să facă. Deci PNS-ul este urgent și trebuie adoptat cât mai rapid.
Reducerea pesticidelor cu 50%, reducerea pesticidelor periculoase cu 50%, reducerea antimicrobienelor cu 50% sau a îngrășămintelor de sinteză, fertilizanților, cu 20%, sunt ținte care ar trebui, după cum vrea Comisia și acum Parlamentul European, să fie menționate în Planul Strategic, iar Comisia să evalueze cum abordează statul membru aceste ținte. Aici vine dificultatea și discuțiile aprinse la Bruxelles, unde toți miniștrii s-au pronunțat împotriva introducerii țintelor, pentru că nu avem o bază legală.
Parlamentul European a propus o rezoluție prin care să se menționeze aceste ținte în Planul Național Strategic și să fie luate în calcul la evaluare. Sigur, asta e doar o propunere. Astăzi, la ora 13 a început votul pe amendamente și au trecut la limită, în sensul în care rezoluția inițială a rămas valabilă. Acum se votează în Plen asupra rezoluției pe Farm to fork. Europarlamentarii români au susținut interesele fermierilor români, dar au fost alte partide care au susținut din partea cealaltă, din păcate. Sigur, chiar dacă se adoptă rezoluția inițială, nu înseamnă că este totul decis, pentru că trebuie să se accepte și de către Consiliul, iar Comisia să vină cu această propunere instituită legal”, a precizat Achim Irimescu în exclusivitate pentru AGRO TV.