19 octombrie 2021 - 19:20

Locurile, tradițiile și gastronomia Sălajului, promovate printr-un joc online

sj_copiiLegende, tradițiile și obiceiurile, gastronomia locală, dar și obiectivele turistice din Sălaj vor fi promovate prin intermediul unei aplicații web de tip joc ce urmează a fi realizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Sălaj Plus”, în cadrul unui proiect ce-și propune redescoperirea valorilor de patrimoniu cultural material și imaterial ale județului de către elevii de gimnaziu și liceu.

„Sălajul Interactiv — Descoperim noi povești” este continuarea unui proiect derulat în 2014-2015, prin care vrem ca elevii de gimnaziu și liceu să redescopere valorile de patrimoniu cultural material și imaterial ale județului, pe care să le prezinte în cadrul unor lucrări. Pe lângă culegerea de legende, tradiții, informații despre porturi populare locale sau rețete gastronomice, elevii vor putea propune lucrări despre principalele obiective turistice ale județului Sălaj. Lucrările premiate vor fi selectate și publicate într-o broșură dedicată acestui proiect, intitulată „Sălajul prin ochi de copil”, ce va fi diseminată în cele 15 centre de informare turistică funcționale la acest moment în județul Sălaj, precum și agențiilor de turism locale și regionale, și altor actori locali sau regionali interesați de promovarea valorilor patrimoniului cultural material și imaterial al județului”, a declarat Laura Chirilă, manager ADI Sălaj Plus.

Potrivit sursei citate, informațiile culese de elevi vor fi valorificate și prin intermediul unei aplicații web de tip joc, prin care se dorește stimularea curiozității celor interesați să descopere lucruri interesante despre locurile, tradițiile sau rețetele din Sălaj.

„Am vorbit deja cu un programator și avem, în mare, structura jocului. Va fi vorba de un joc cu mai multe niveluri, de la ușor la greu. Probabil că la primul nivel va fi vorba de o hartă a Sălajului pe care utilizatorul trebuie să așeze obiectivele turistice, mai apoi vom testa cunoștințele celui care joacă despre regionalismele din județ și așa mai departe”, a subliniat Laura Chirilă. (Sursa: AGERPRES)