22 iunie 2021 - 20:36

LOCUITORII UNUI SAT, SOMAȚI SĂ SE RACORDEZE LA O REȚEA DE CANALIZARE INEXISTENTĂ

Locuitorii satului Peştişu Mare, o suburbie a municipiului Hunedoara, au fost somaţi de compania judeţeană de apă SC Apa Prod SA Deva să se racordeze la sistemul centralizat de canalizare, cu toate că aceştia nu dispun de o asemenea facilitate, reprezentanţii operatorului de servicii admiţând joi că, în acest caz, s-a comis o eroare.

Abonaţii Apa Prod SA Deva din Peştişu Mare au primit, la începutul lunii martie, o somaţie oficială din partea companiei de apă prin care erau atenţionaţi că, potrivit legii, “au obligaţia” să se racordeze la sistemele publice de canalizare existente sau nou înfiinţate. În caz contrar, reprezentanţii Apa Prod SA Deva ar fi urmat să se adreseze, în termen de 30 de zile, Gărzii Naţionale de Mediu, cu precizarea că persoanele vinovate riscă o amendă cuprinsă între 2.000 şi 4.000 de lei.

În replică, reprezentanta sătenilor în Consiliul Local Hunedoara, Dorina Szabo, a transmis operatorului judeţean că sistemul de canalizare “lipseşte cu desărvârşire” în Peştişu Mare, în timp ce reţeaua de alimentare cu apă este realizată doar în proporţie de 50%. Prin urmare, ea a cerut companiei Apa Prod explicaţii faţă de situaţia creată prin necunoaşterea realităţii din teren.

“Adresă ca cea primită de mine au primit toţi locuitorii Peştişului şi majoritatea o consideră o glumă răutăcioasă”, se arată în răspunsul transmis de Dorina Szabo companiei de apă şi postat ulterior pe grupul de discuţii al sătenilor din Peştişu Mare.

În replică, reprezentanţii furnizorului de servicii au precizat, joi, că înştiinţările privind obligativitatea racordării la sistemul de canalizare au fost distribuite “dintr-o regretabilă eroare”, admiţând că acestea au ajuns într-o zonă în care nu există o reţea de canalizare, dar funcţionează sistemul de alimentare cu apă.

“Dintr-o regretabilă eroare umană, aceste înştiinţări au fost distribuite şi clienţilor în zona cărora nu există reţea de canalizare, dar există reţea de apă potabilă şi au contracte încheiate cu societatea noastră. Prevederile Legii 244/2015 se adresează persoanelor care au în zona locuinţei sistem public de canalizare, dar nu sunt racordate la acesta. În cazul în care nu există sistem public de canalizare în zonă, rugăm clienţii societăţii, care au primit aceste înştiinţări, să nu le ia în calcul”, se precizează într-un comunicat al Apa Prod SA Deva, remis AGERPRES.

În anul 2015, localitatea Peştişu Mare a fost inclusă într-un proiect al administraţiei locale din Hunedoara privind executarea reţelelor de apă şi canalizare. Din cauza unor întârzieri în semnarea contractului de finanţare, s-a decis executarea lucrărilor doar pentru sistemul de alimentare cu apă, urmând ca reţeaua de canalizare să fie realizată printr-un proiect viitor.(Sursa: AGERPRES)