LIVIU DRAGNEA NU IA ÎN SEAMĂ SCANDALUL GRÂULUI ROMÂNESC REFUZAT DE EGIPT

Liderul PSD, Liviu Dragnea, susține că informația despre grâul românesc refuzat în Egipt din cauza identificării unor semințe de mac nu este oficială, iar inspectorii egipteni au făcut verificările în Portul Constanța și „au dat bun de export”.

„Discuția cu grâul care ar fi fost refuzat în Egipt, am spus foarte clar că nu este o informație oficială. Grâul despre care este vorba a fost exportat din Portul Constanța, dar în Portul Constanța au fost inspectorii egipteni care aici au făcut verificările, au dat bun de export, deci nu pot fi probleme de genul acesta. Mai mult decât atât, în România grâul nu are mac”, a precizat președintele PSD.

Întrebat dacă a luat legătura cu autoritățile egiptene, Dragnea a răspuns: „Nu am luat, pentru că nu am un telefon al lor”, subliniind totodată că „în condițiile în care inspectorii egipteni l-au verificat aici, când a plecat din Portul Constanța, este foarte greu de crezut că pot fi probleme acolo”.

Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, a anunțat luni că analizează o posibilă respingere a unei livrări de 63.000 de tone de grâu din România care a ajuns în portul Safaga de la Marea Roșie, potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, citate de Reuters.

Autoritatea sanitar veterinară din Egipt a identificat semințe de mac în grâul din România, achiziționat de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean.

O altă sursă a precizat pentru Reuters că o decizie finală cu privire la grâul românesc va fi luată marți. „Unele tipuri de semințe de mac nu pot fi eliminate prin cernere așa că grâul va trebui să fie respins”, a menționat sursa.

Ministerul Agriculturii din Egipt nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste informații.

În replică, autoritățile române și reprezentanții traderilor au susținut că nu există nicio informație oficială cu privire la respingerea grâului românesc de către GASC, Portul Constanța având un sistem foarte bun de monitorizare a calității.

„În primul rând, în cultura din România nu există mac. În al doilea rând, recepția se face în portul Constanța de către inspectorii egipteni și, dacă era ceva, nu recepționa livrarea, iar în al treilea rând, la ora actuală nu există nimic oficial în acest sens”, a declarat, luni, pentru AGERPRES ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Potrivit vicepreședintelui Asociației Române a Comercianților de Produse Agricole (ARCPA), Victor Beznea, în Portul Constanța există un sistem de monitorizare al calității care nu permite intrarea semințelor toxice sau nedorite de către consumatorii internaționali în portul Constanța.

„Nu am auzit de o astfel de situație, dacă se confirmă ar fi o noutate, însă vă pot spune că grâul este foarte bine selectat. În Portul Constanța există un sistem de monitorizare al calității care nu permite intrarea semințelor toxice sau nedorite de către consumatorii internaționali. În Portul Constanța există un filtru foarte bun, există și autoritățile naționale, există și inspectorii internaționali care participă la recepția fiecărui mijloc de transport, fie el camion, tren sau barjă astfel încât este foarte greu să intre în port ceva nedetectat”, a explicat, pentru AGERPRES, Victor Beznea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Sa facem fabrici de facut paine la noi in tara nu sa cumparam paine congelata din Egipt si nu isi vor mai bate joc de noi, asa profita ca stiu ca nu avem ce face cu atata grau si sa scada pretul inventeaza chesti. Noi suntem de vina ca nu suntem in stare sa ne organizam.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole