Livada de castani comestibili. Câți bani aduce și în ce zone poate fi înființată

41

castanedAfacerea cu castane comestibile devine tot mai atrăgătoare. Vânzările merg bine în țară – pe internet sau la târguri, în timp pe piaţa europeană, castanele româneşti sunt concurate de cele din Grecia, care sunt mai ieftine şi mai mari.

Castanele comestibile sunt considerate delicatese în mai multe bucătării internaționale, iar românii le preferă coapte pe jar. Totuși, dacă până acum câțiva ani, cultura castanului era ceva normal la noi, astăzi cu greu mai găsești persoane care să fi investit bani într-o astfel de livadă. Totuși, aceia care au făcut pasul spun că profitul este adus nu doar din comercializarea castanelor comestibile, ci și din vânzarea de puieți.

Totuși, potrivit studiilor de specialitate, aceste fructe pot fi cultivate cu randament bun în țara noastră doar pe zone restrânse care îndeplinesc condițiile climaterice necesare: Maramureș – în depresiunea municipiului Baia Mare și în județul Gorj – zona Tismana. Cultivarea castanilor comestibili poate fi o afacere profitabilă pentru cei care dețin terenuri în aceste zone și care sunt dispuși să investească și nu așteaptă un rezultat în primii ani de la începerea livezii.

Culegători sau proprietari de livadă

Românii care au început afaceri cu acest copac se împart în două categorii, unii care culeg castanele din pădure și apoi le valorifică, iar alții care fac livezi pentru a cultiva castane în medii controlate și vând atât puieți cât și fructe.

Ionuț Zglobiu deține două hectare de plantație cu castani în zona Tismana, județul Gorj. Dintre aceștia jumătate sunt plantație veche, cu copaci bătrâni, ajunși la maturitate, iar cealaltă jumătate cu puiet. În prezent are peste 12.000 de puieți de castan, care în următorii doi ani vor începe să dea rod. Livada cea nouă a fost realizată cu fonduri europene și a investit în jur de 20.000 de euro în amenajarea ei. (Sursa: agrointel.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise