Lipsa spaţiilor de depozitare, o problemă majoră în agricultura românească

21

silozcvExporturile de cereale ale României au atins un nivel record anul acesta. Acestea ar fi putut rămâne în ţară, dar fermierii nu au silozuri, aşa că au fost nevoiţi să le ofere la preţuri de nimic intermediarilor. Este problema întregii agriculturi romaneşti, informează Digi24, citat de agrobroker.ro.

Chiar şi atunci când are un an agricol bun, România importa cereale, lactate, fructe şi legume, care ajung de obicei în ţara deja transformate în conserve, brânză sau faină, iar asta se întâmplă în timp ce recoltele româneşti pleacă peste hotare. Intermediarii exportă laptele, fructele, legumele şi cerealele pe care le cumpăra ieftin de la fermierii fără spaţii de depozitare şi procesare. Fermierii care nu au unde să îşi ţină producţia agricolă sunt foarte mulţi, şi nici măcar nu ştiu să se asocieze astfel încât să poată vinde în marile centre comerciale, unde majoritatea alimentelor de pe rafturi sunt de import.

Lipsa unor fabrici de procesare şi faptul că fermierii nu au suficiente depozite pentru a-şi ţine producţia de cereale face că aceştia să vândă ieftin la momentul recoltării, direct de pe ogor, apoi să cumpere la preţuri piperate. Cerealele, spre exemplu, sunt cumpărate de intermediari, care le vând apoi pe pieţele internaţionale la un preţ mult mai mare.

Citește și

Cmentariile sunt închise