PROFITABIL! E lipsa mare de hamei și orz. Chesnoiu promite soluții pentru stimularea cultivatorilor

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va încuraja prin politicile sale publice producţia de hamei şi orz pentru industria berii, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu la o dezbatere online despre industria berii, organizată de Asociaţia Berarii României.

Șeful MADR este de părere că, deși în prezent doar 15% din cantitatea de hamei folosită în industria berii este din producția autohtonă, acest sector agricol ar putea reprezenta un motor de creştere şi de integrare a producţiilor în lanţ, relatează AGERPRES.

„La producţia de hamei şi orz avem o mică problemă, pentru că în viziunea mea este un sector care se poate dezvolta foarte frumos şi poate fi un motor de creştere al sectorului şi de integrarea producţiilor în lanţ. Dacă mă uit la hamei, doar 15% din cantitatea totală folosită în industria berii în România este din producţia autohtonă, restul se importă şi aici este un factor asupra căruia va trebui să intervenim prin politici publice coerente, care să conducă la echilibrarea balanţei comerciale. De altfel ştiţi că întreaga activitate şi strategiile în domeniu pe care vreau să le aplic în Ministerul Agriculturii sunt strâns legate de balanţa comercială”, a precizat Chesnoiu.

În România, se cultivă în prezent doar 250 de hectare cu hamei, de peste şapte ori mai puţin decât în urmă cu 25 de ani.

„Dacă la producţia de bere suntem pe locul 10 în Europa, tot pe locul 10 suntem şi la consum, ceea ce înseamnă că avem o piaţă foarte bună, dar trebuie să integrăm în lanţ toate componentele valorice. Nu spun acest lucru doar pentru că datele statistice primează ci pentru că istoria ne-a demonstrat: până în 1996 aveam la nivel naţional 1.800 hectare cu hamei, azi se lucrează doar 250 hectare. Chiar dacă am avut sprijin cuplat în sectorul producerii de hamei nu a fost suficient pentru fermieri că poate fi o cultură care să le poată aduce venituri consistente şi fluctuaţii mai mici de pierderi în funcţie de toate verigile lanţului de producere. Spun asta pentru că, încă de aseară şi astăzi toată ziua, a trebuit să răspund multor întrebări legate de impactul pe care suspendarea activităţii la Azomureş îl va avea în agricultura românească. Fac această menţiune pentru că este important să ne uitam mai cu atenţie la materiile prime utilizate de sectorul producerii berii în România, să ne asiguram ca şi această mică producţie integrată în procesare îşi va regăsi anul viitor capacităţile şi nivelurile cu care ne-am obişnuit în anii trecuţi şi de ce nu, să venim cu aceste politici publice să încurajăm sectorul”, a explicat ministrul Agriculturii, care le-a transmis berarilor că este un susţinător al producerii berii în România, pentru că este un domeniu în care „putem să facem perfomanţă”.

La rândul său, directorul general al Asociaţiei Berarii României, Julia Leferman, a menţionat că toată producţia autohtonă de orz, orzoaică şi hamei este preluată complet de industria de bere din România, însă aceasta nu este suficientă şi astfel se recurge la importuri.

„Din păcate producţia nu este suficientă. Noi avem nevoie în activitatea de procesare de mai mult decât se produce în acest moment în România şi de aici vedem aceste importuri de materie primă. (…) De aici vedem utilitatea, fie de a gândi un sprijin cuplat pentru sămânţa de orz sau de a încuraja fermierii să producă mai mult orz de bere. Există o piaţă de achiziţie, iar producătorii de bere din România sunt interesaţi să achiziţioneze din plan local, cu condiţia să reuşim să producem mai mult”, a precizat Julia Leferman.

În opinia sa, avantajul cel mai mare al pieţei berii din România este că produce local şi generează prin procesare valoare adăugată în economia locală.

Ministrul Adrian Chesnoiu a reiterat importanţa susţinerii producţiei de hamei şi de orz de bere, afirmând că a avut anumite discuţii cu industria pentru a pune la punct mecanisme de încurajare a fermierilor să producă pentru industria berii.

  1. „La o scurtă analiză putem vedea că sprijinul cuplat pentru producţia de hamei nu a fost suficient de motivant pentru producătorii români şi atunci cred că trebuie foarte mult uzat şi de o informare mai centrată şi mai directă către fermieri români astfel încât să creştem producţia de materii prime care pot fi procesate în lanţul integrat al producerii berii şi realizăm plus valoare. Cred că asta ne-a lipsit în ultimii 30 de ani în agricultura României: să putem adăuga plus valoare materiilor prime pe care noi le producem cu prisosinţă de foarte mult timp”, a fost concluzia ministrului Agriculturii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole