LIPSA ACUTA DE FORTA DE MUNCA IN AGRICULTURA MARII BRITANII, DUPA IESIREA DIN UE

Fermele din Marea Britanie nu mai sunt asaltate de muncitori sezonieri, așa cum se întâmpla în alți ani. Cei de la Asociația Furnizorilor de Forță de Muncă anunta   că mai mult de jumătate dintre firmele de recrutare nu au găsit mână de lucru în primele luni ale acestui an. Cu alte cuvinte, incep să se simtă tot mai mult  efectele ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană si in mediul agricol acest lucru e cel mai vizibil.

Uniunea Națională a Fermierilor a raportat anul trecut o scădere cu 17% a numărului de muncitori sezonieri din tarile uniunii, lucru care a făcut ca recolte valoroase să putrezească pe câmp.

În fermele britanice, 99% dintre muncitorii sezonieri vin din Europa de Est, iar două treimi  – din România și Bulgaria. De exemplu, o firmă de de recrutare din comitatul Kent caută muncitori din România pentru 80 de ferme.

În lunile următoare este nevoie de 4000 de persoane care să culeagă căpșune, zmeură, mere și pere, o cifră cu totul și cu totul imposibil de atins.

„Înainte aveam cozi în afara biroului nostru din Bucureşti. Zilnic veneau 30 până la 40 de persoane. Acum, într-o zi bună, doar câţiva. Obişnuiam să luăm crema cremei. Acum, ne mulţumim cu ce găsim”, spune unul din directorii firmei de recrutare.

Mai mult, ca sa se faca bine inteles, coordonatorul companiei a venit cu detalii: “ne-am extins   aria de căutare de forta de munca  la cei care „au două mâini şi două picioare”, cu alte cuvinte, nu mai contează priceperea şi îndemânare. Nici limba engleză nu mai este un criteriu de selecţie”.