România este lider de necontestat în privința exportului de cereale. Țara noastră a exportat deja mai mult grâu și orz decât tot anul trecut, deși anul comercial agricol este abia la început.
Ultimele date ale Comisiei Europene arată că, în primele 16 săptămâni ale acestui an comercial care a debutat în iulie, România a vândut peste 3,17 milioane de tone de grâu, adică aproape la fel de mult ca în tot anul agricol 2020/2021, scrie Economica.net.
Astfel, țara noastră rămâne liderul detașat al pieței de grâu, în contextul în care Germania a reușit exporturi de puțin peste 1 milion de tone, iar Franța a raportat vânzări de 718.000 de tone.
La un preț mediu de aproximativ 200 de euro tona, exporturile de grâu au adus până acum României peste 600 de milioane de euro.
În ultima săptămână marfa care a plecat din porturile locale s-a cifrat la 56.000 de tone, însă recordul s-a înregistrat în săptămâna a 14-a, când s-au exportat chiar 120.300 de tone de grâu românesc.
Și la orz, România este lider piață, cu exporturi de peste 1,3 milioane de tone, din cele 2,7 milioane de tone livrate de UE în total. Și aici, a fost deja depășită cantitatea totală exportată pe parcursul anului trecut, de 1,1 milioane de tone.
De asemenea, România este lider de piață și la porumb, cu 627.400 de tone livrate în afara spațiului comunitar, reprezentând 66% din exporturile UE. Prin comparație, al doilea exportator de porumb al acestui an, Bulgaria, a vândut doar 172.000 de tone.
Rămâne de văzut dacă această politică a României în privința exportului masiv de cereale este una păguboasă sau nu, mai ales în condițiile în care deficitul României în comerţul cu produse agroalimentare rămâne unul semnificativ, totalizând 1,27 miliarde de euro, după ce a crescut cu peste 31% în primul semestru din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020.