Liberalizarea pieței energiei electrice vine cu scumpiri?

Piața energiei electrice se va liberaliza de la 1 ianuarie 2021, însă foarte puțini consumatori casnici știu că pot căuta oferte avantajoase de furnizare a energiei și în funcție de acestea să își schimbe furnizorul, decizie care le poate aduce chiar scăderi la factură.

 
Responsabilă de această situație este Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care nu și-a îndeplinit obligațiile în privința informării consumatorilor, astfel încât aceștia să știe că este mai avantajos să încheie noi contracte, poate cu noi furnizori.
 
Aceștia pot ajunge în situația de a plăti în ianuarie facturi cu până la 26% mai mari decât în decembrie, din cauza neinformării.
 
Asociația Energia Inteligentă solicită autorităților, printr-o scrisoare deschisă, demiterea Comitetului de Reglementare al ANRE și a celor vinovați de această situație.
 
ANRE afirmă că nu este obligatoriu ca un consumator să-și schimbe furnizorul de la 1 ianuarie 2021, uită însă să spună ca orice zi după această data înseamnă un cost mai mare pentru consumator și un câștig nejustificat pentru furnizor, scrie Asociația Energia Inteligentă.
 
Legea 123/2012 stabilește, la art. 55, alin. 1, că furnizorii de ultimă instanță sunt obligați să asigure furnizarea de energie electrică la prețuri rezonabile.
 
Însă, potrivit situației prețurilor publicate pe Comparatorul de prețuri ale energiei electrice de pe site-ul ANRE, prețurile pe care urmează să le plătească consumatorii casnici după data de 1 ianuarie 2021 nu sunt rezonabile.
 
Acestea sunt unele dintre cele mai mari prețuri de pe piața de energie electrică, arată Asociația Energia Inteligentă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole