Leul o ia la vale! Se așteaptă un curs de 5,03 – 5,04 lei/euro!

Euro a atins vineri un nou maxim istoric în raport cu leul, în condiţiile în care cursul calculat de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,9783 lei/euro, în creştere cu 0,52 bani (0,10%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9731 lei.

Recordul anterior a fost consemnat joi, 18 mai, când un euro a fost cotat la 4,9731 lei, fiind prima dată când moneda naţională se depreciază la palierul 4,97 de lei. 

Potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei CFA România, Adrian Codirlaşu, cursul leu/euro a reintrat pe trendul de depreciere pe care a fost în ultimii 5-7 ani, astfel că în sondajul asociației pentru următoarele 12 luni anticipează un curs de 5,03 – 5,04 lei pentru un euro.

„Practic, cursul euro/leu a reintrat pe trendul de depreciere pe care a fost în ultimii 5-7 ani. În ultimii 5-7 ani s-a depreciat cumva cu 0,10 lei pe an sau undeva la 2-3%, exact diferenţialul de inflaţie dintre România şi Zona Euro şi practic acum a reintrat pe acel trend. Şi anticipaţiile, cel puţin în sondajul CFE România pe ultimele pe următoarele 12 luni, sunt de un curs de 5,03 – 5,04 lei pentru un euro”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Adrian Codirlaşu.

Acesta spune că deprecierea leului se datorează mai multor factori, atât de ordin intern, cât și de ordin extern. România are dezechilibre majore în economie, cu cel mai mare deficit de cont curent din UE şi cel mai mare deficit bugetar, fiind în procedură de deficit excesiv cu Uniunea Europeană. Potrivit lui Codirlaşu, aceşti factori pun presiune pe tendinţa de depreciere, iar lor li se adaugă şi diferenţele de inflaţie dintre România şi Zona Euro, care de asemenea conduc către depreciere. Factorilor interni li se adaugă factorii externi, precum creşterea dobânzii pe piaţa americană.

„Atunci când FED-ul majorează rata de dobândă, automat toate celelalte monede au de suferit. Şi ceea ce este extrem de important pentru dolar, şi dolarul e singura monedă care are această situaţie, dobânda de politică monetară a FED e mai mare decât inflaţia. Deci dobânda a redevenit real pozitivă. Nu a mai fost real pozitivă din 2008. Ceea ce este un lucru foarte important şi dă o credibilitate extrem de mare pe plan global dolarului. Iar o rată de dobândă de politică monetară real pozitivă la dolar va avea ca impact o reducere mai lentă a ratelor de dobândă de politică monetară de către celelalte bănci centrale”, a explicat Adrian Codirlaşu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole