LEMN SARAC, LEMN BOGAT

Parlamentul pregateste reducerea taxelor pentru lemnul de foc, dupa ce Senatul a interzis exportul timp de  3 ani pentru masa lemnoasa obtinuta din padurile autohtone.

Proiectul  legislativ de reducere a TVA-ului pentru lemnul de foc a fost initiat de mai mulți parlamentari liberali, care arata ca in ultimii ani pretul final al lemnului de foc a inregistrat cresteri foarte mari, ajungandu-se la dublarea acestuia.

Potrivit inițiatorilor proiectului, încalzirea cu lemne de foc este specifică zonelor rurale slab dezvoltate, unde veniturile familiilor sunt extrem de modeste, iar aplicarea unei cote a TVA de 19% contribuie la creșterea prețului lemnelor de foc.

Initaitorii acestei legi avertizeaza citam  ”Ne aflăm, astfel, într-o situație absurdă, în care persoanele juridice care exploatează masă lemnoasă pentru prelucrare sau pentru construcții beneficiază de un ansamblu de facilități și deductibilități fiscale, în vreme ce persoanele nevoiașe, care își încălzesc locuința cu lemn de calitate inferioară, plătesc cota standard de 19. Prin urmare o parte din alesi , propun ca livrarea de lemn de foc pentru populație să fie încadrată în cota redusă de TVA de 5%, subliniind că impactul bugetar ar fi nesemnificativ. De remarcat ca  Senatul a aprobat interzicerea exportului de lemne de foc cu diametrul de maximum 20 cm până la 4 metri lungime, pentru o perioadă de maximum 3 ani. Dacă legea va fi adoptată și de deputați, iar apoi promulgată de președinte, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare, ministrul de resort ar urma să reglementeze, prin ordin, procedura de stabilire a prețului pentru metrul cub, asigurarea și vânzarea către populație a lemnului de foc.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole