Legumele si fructele crescute forțat, cu ajutorul substanțelor chimice, reprezintă în timp un mare risc pentru sănătatea noastră. Întrebarea rămâne însă, cum recunoaștem legumele si fructele bombardate de chimicale?
În piețe oamenii recunosc faptul că nu au suficiente indicii, iar în contextul economic actual ei cumpără legumele si fructele mai mult în funcție de preț.
Tomatele sunt fructele pe care cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Buzău le-a analizat, pentru colegii noștri de la Agro Tv, pentru a ne arăta care sunt primele criterii de cumpărare.
„Putem avea o prima apreciere la vederea legumelor, dar cel mai evident este a avea analize de laborator. Acestea stabilesc cu certitudine dacă s-a folosit o substanță sau nu. Aici avem o tomata cu mucron ( n.r. hibrid de tomate cu creștere semideterminata, destinat producțiilor extra timpurii in spatii protejate, in culturile de primăvara si vara ). Mucronul poate un caracter de soi dar poate fi si dobândit din cauza excesului de stimulanți. In momentul de fata noi nu știm daca tomata aparține unei creații care deține mucronul si face parte din zestrea lui genetică sau a fost dobândit fiindcă a fost stimulat in exces”, a afirmat cercetătorul.
Inginerul buzoian a adăugat că tomatele stimulate au și un cep lemnos foarte puternic iar semințele nu sunt dezvoltate, nu au ajuns la maturitate. Semințele rămân într-un mediu verde gelatinos, iar în calota fructului rămâne un țesut verde gălbui.
Legumele si fructele trebuie sa fie consumate in sezonul lor de coacere
„Susțin consumarea legumelor și fructelor in sezon. Altfel, nu doar că acestea sunt crescute forțat dar nu ajută nici fermierul român care trudește să le producă la timp. Legumele românești sunt net superioare celor din import dacă sunt respectate normele de cultivare și de aplicare ale substanțelor acreditate”, a spus Costel Vânătoru.
Întrebați, cumpărătorii din piețe au mărturisit ca sunt confuzi si le este greu sa recunoască cat de mult au fost tratate legumele si fructele cu substanțe chimice.
„Nu știu care sunt naturale si care sunt stropite. Le aleg la nimereala”, a spus un buzoian. O doamna pare a cunoaște ceva mai bine o tomata crescuta forțat: „Are moțul acela si la interior sunt necoapte, verzi. Doar exteriorul este roșu. Cele naturale ar trebui sa aibă sămânța formata. Cele coapte natural au si gustul mai dulce”.
Niveluri ridicate ale nitraţilor se găsesc în unele legume şi fructe ale producătorilor locali. Şi asta se întâmplă în cazul în care este folosit mai mult îngrășământ decât ar trebui, pentru ca produsele să crească mai repede.