Legume şi fructe din Turcia contaminate cu pesticide

83

fructesilegumeLa sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, conducerea ANSVSA a dispus intensificarea controalelor, la nivel naţional, pentru legumele şi fructele provenite din sau cu origine Turcia.

Decizia a fost luată în urma unor repetate constatări ale depăşirilor limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide, potrivit unui comunicat  ANSVSA.

O altă măsură necesară aplicată a fost aceea de prelevare a probelor din legumele şi fructele din Turcia în vamă sau la depozitul de destinaţie, cu interdicţia de a comercializa aceste produse până la sosirea buletinului de analiză.

Probele se prelevează de către inspectorii ANSVSA şi sunt transmise spre analiză laboratoarelor acreditate din cadrul reţelei sanitar veterinare, care utilizează metode validate şi sau acreditate  ISO 17025.

În cazul în care buletinele de analiză prezintă depăşiri ale limitelor admise ale reziduurilor de pesticide, va fi anunţat de îndată Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, iar produsele vor fi distruse.

Un transport de 3.342 de kg  de  pere din Turcia a fost depistat în data de 07.02.2013, având un buletin de analiză emis de laboratorul EuroLab Bulgaria, cu depăşiri valoarea pentru pesticidele Carbendazim si Benomyl. Ca urmare, a fost declanşată alerta prin sistemul SRAFF şi produsele au fost sechestrate în vederea trimiterii spre distrugere.

Inspectorii ANSVSA au constatat că, de fapt a fost distrusă doar cantitatea de 2.977 de kg, diferenţa de 365 de kg fiind trimisă spre comercializare.

Ca urmare, unitatea de depozitare a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 6.000 de lei şi au fost anunţate organele de poliţie.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult