SARS-CoV-2 și transmiterea sa prin pâinea neambalată. Noi informații

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a ajuns la o concluzie în ceea ce privește alimentele neambalate (implicit pâinea neambalată) și prezumția că acestea ar reprezenta vectori de răspândire și de transmitere a virusului ucigaș SARS-CoV-2.

În cadrul unei întâlniri cu principalele asociaţii patronale din domeniul alimentar din România, reprezentanții ANPC au anunțat că alimentele neambalate (implicit pâinea neambalată) NU constituie vectori de răspândire și de transmitere a virusului SARS-CoV-2.

Afirmaţiile sunt susţinute și de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA). Entitatea europeană de resort a transmis în repetate rânduri că nu există dovezi ştiinţifice care să ateste că alimentele de origine animală (carne, lapte, peşte, produse din carne etc.) sau cele de origine non-animală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie etc.) sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a acestui virus.

„În acest context, au fost reiterate concluziile Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), care precizau că nu există dovezi ştiinţifice că alimentele de origine animală (carne, lapte, peşte, produse din carne etc.) sau cele de origine non-animală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie etc.) sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului SARS-CoV-2.

De altfel, ANPC şi-a reafirmat poziţia, în concordanţă cu cea europeană, în legătură cu conţinutul înşelător al spotului publicitar difuzat pe diverse posturi de televiziune. Mai exact, a subliniat încă o dată că pâinea neambalată nu reprezintă un vector de transmitere a COVID-19”, se menționează în comunicatul ANPC.

Mai mult, prin intermediul unui spot se solicită instituţiei ANPC să reglementeze cadrul de comercializare a produselor de panificaţie neambalate, în România existând în prezent cadrul legal referitor la comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie neambalate.

„ANPC îşi menţine poziţia, exprimată de altfel în toate comunicatele de presă transmise anterior, potrivit căreia alimentele neambalate, implicit şi pâinea neambalată, nu constituie un vector de răspândire şi de transmitere a COVID-19. Cele două părţi, ANPC şi structurile asociative patronale din domeniul alimentar, au discutat, de asemenea, pe larg despre modalităţi diverse pe care le pot identifica împreună, în scopul promovării şi aplicării bunelor practici în domeniul protecţiei consumatorilor, în consonanţă cu cele europene, existente deja în ţările membre”, se mai scrie în comunicat.

Preşedintele ANPC, Claudiu Dolot, a prezentat în cadrul reuniunii detalii referitoare la strategia multianuală a instituţiei, în concordanţă cu modificările legislative naţionale şi europene în domeniu.

Reprezentanţii principalelor structuri patronale din România – Romalimenta, Rompan, Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL), Asociaţia Română a Cărnii (ARC), „Berarii României” şi Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare – au avut miercuri o întâlnire cu responsabilii ANPC pentru a discuta câteva dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă sectorul economic alimentar, în această perioadă marcată de restricţiile impuse de pandemie, la nivel mondial.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole