28 octombrie 2021 - 09:06

LEACURI DIN GRĂDINĂ: Mușcata

muscataMușcata, floarea nelipsită din balcoanele, grădinile sau de la ferestrele românilor, datorită frumuseții sale dată de coloristica, formele și mirosurile variate, are și proprietăți curative pe care ar fi bine să le cunoaștem.

Pelargonium (mușcata) face parte din familia Geraniaceae, este originară din Africa de Sud și include aproximativ 200 de specii, fiind una dintre cele mai populare și mai răspândite plante din lume. În funcție de specii sau de soiuri, aceste plante pot avea miros de măr sau de scorțișoară, trandafiri, mentă, lămâi, nucșoară, ananas, lămâi verzi, portocale sau nucă de cocos. Printre speciile parfumate, se numără: Pelargonium crispum, cu frunzele rotunjite și marginile încrețite, care emană o aromă de lămâie; Pelargonium graveolens sau muscata-trandafir, care este denumită astfel pentru parfumul de trandafir pe care îl au frunzele.

Printre cele răspândite specii de mușcate cultivate, se regăsesc: Pelargonium grandiflorum cu flori mari, elegante; Pelargonium zonale, mușcata obitnuită; Pelargonium peltatum cu lăstarii lungi, atingând 50-100 cm, formând ghirlande elegante cu foarte multe flori.

Mușcatele tradiționale românești sunt cele mai rezistente la frig și respectiv căldură, găsindu-se într-o gamă largă de forme, mărimi și culori.

În medicina populară tradițională, mușcata a fost folosită în tratarea ulcerului, durerilor de cap și de urechi. În unele părți din America Latină, se spune că îmbăierea în apa cu mușcate ajută la vindecarea iritațiilor pielii. În Africa de Sud speciile de Pelargonium au fost utilizate pentru a trata diareea, dizenteria și sifilisul.

În scop terapeutic, de la mușcate se folosesc frunzele, rădăcina plantelor bătrâne și florile din care se prepară infuzii, sucuri sau maceratul la rece de mușcată. Proprietățile benefice ale mușcatei sunt dintre cele mai utile și mai puternice în sensul efectelor asupra organismul uman. Experimentele efectuate cu aceste plante, au arătat că mușcata poate curăța aerul de bacterii. Totodată, substanțele volatile emise de floare umplu casa cu o aromă plăcută, cu efecte antitumorale, antibacteriene, antireumatismale și antiinflamatorii.

Mușcata este utilizată pe o scară largă în bolile inflamatorii ale nasului și gâtului. Infuzia de mușcată se poate folosi în cazurile de mastopatie, fibrom uterin, noduli mamari, detoxifiere. Sucul de frunze poate ajuta la vindecarea otitei. (Integral pe AGERPRES)