Laurențiu Baciu: Românii ar trebui să îngrădească cumpărarea terenurilor de cetățeni străini, după 2014

sedintaguvernChiar dacă 10 procente din suprafața agricolă a țării este deja în mâini străine, pe fondul achizițiilor masive din ultimul deceniu, liberalizarea pieței funciare din 1 ianuarie 2014 nu mai este un „bau-bau” pentru Laurențiu Baciu,  președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Cu toate acestea, el consideră că românii ar trebui să îngrădească cumpărarea terenurilor arabile de cetățenii străini, persoane fizice, „așa cum procedează toți cei din Europa”, iar fermierii români să beneficieze de niște avantaje, dacă vor dori să cumpere pământ.

„(…) Nu am dori ca să fie interzisă cumpărarea terenurilor (n.r. – de către cetățenii străini), dar să existe niște criterii pe care aceștia să le îndeplinească și care să nu-i dezavantajeze pe cumpărătorii din România. Le-am propus (n.r. – celor din Ministerul Agriculturii) să purtăm discuții la nivel național, cu băncile, pentru găsirea unor soluții de subvenționare a unor dobânzi pentru cumpărarea terenurilor agricole, așa cum se practică și în alte state”, a afirmat Baciu.

Se are astfel în vedere „condiționarea celor care vor să cumpere terenuri agricole de experiența în domeniul agriculturii în statul din care solicitanții provin”,  respectiv „obligarea cumpărătorului străin ca terenul achiziționat în România să fie păstrat în zona agricolă”.

Daniel Constantin, însă, aruncă vina neimplicării în problema liberalizării pieței funciare pe guvernele de până acum : “Din anul 2007, odată ce am devenit stat membru al UE, societăţile care s-au înfiinţat în România de către străini au putut cumpăra terenuri agricole. Această chestiune se ştia încă din 2005, când s-a semnat tratatul de aderare, că se va liveraliza piaţa funciară, şi vă reamintesc că până acum nu s-a luat nicio măsură de toate guvernele precedente. Nicio măsură”, a afirmat acesta.

Ministrul spune că acest an este unul decisiv în ceea ce privește măsurile de contracarare a eventualelor efecte negative care ar putea fi generate de liberalizarea pieței funciare. Constantin a anunțat că pune deja presiune pe bănci să obțină permisiunea băncilor ca pentru obținerea de credite pentru cumpărarea de terenuri să fie acceptate terenurile ca gaj.

 

 

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult