Laurențiu Baciu: PIB-ul României este prejudiciat cu 2,5 miliarde de euro din cauza preţurilor de achiziţie la produsele agricole

13

baciu

Produsul Intern Brut este prejudiciat cu suma de 2,5 miliarde de euro din cauza preţurilor de achiziţie practicate de traderi pentru produsele agricole preluate din România, mult mai mici faţă de cele practicate în cazul produselor provenite din ţări precum Franţa, Italia sau Germania, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), citat de AGERPRES.

„În  10 iunie a.c., preţul unei tone de grâu în România era de 227 de euro, în vreme ce la data de 4 septembrie a.c., o tonă de grâu costa 140 de euro. În tot acest timp, pe piaţa europeană preţul de achiziţie al unei tone de grâu nu a coborât sub 180-200 de euro. O situaţie asemănătoare se întâlneşte şi la porumb, unde la data de 10 iunie a.c. preţul unei tone era de 208 euro în România, pentru ca la data de 9 septembrie a.c. o tonă de grâu să ajungă la numai 119 euro. În afara ţării, preţul de achiziţie al unei tone de grâu era de 171 euro. Motivul pentru scăderea bruscă a preţurilor la produsele agricole este legat mai ales de decapitalizarea producătorilor agricoli, precum şi de lipsa spaţiilor de depozitare. Traderii sunt singurii care dispun de spaţii de depozitare şi ca atare ajung să impună şi preţul de achiziţie pe piaţa din România. Drept urmare, există o gaură reală de 2,5 miliarde de euro în PIB-ul României, din cauza practicării acestor preţuri’, a afirmat Laurenţiu Baciu.

Citește și

Cmentariile sunt închise