Laurenţiu Baciu (LAPAR): Bisericile nu sunt fermieri activi şi nu ar trebui să primească bani prin noul PNDR

14

manastire_zamfiraPreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a reacţionat dur la anunţul că Biserica Ortodoxă se va implica în monitorizarea implementării noului Program Naţional de Dezvoltare Rurală. El a acuzat Biserica că a primit, ca subvenţii, bani necuveniţi pentru terenuri nelucrate şi că nu respectă normele de aplicare a legii.

El a declarat la AGRO TV că, prin noul PNDR, bisericile nu ar trebui să aibă acces la fonduri europene deoarece nu sunt “fermieri activi” aşa cum se cere oficial. “A fi fermier activ înseamnă să ai ca principal CAEN unul legat de agricultură, iar bisericile nu au ca ocupaţie principală aşa ceva”, a declarat Baciu.

Preşedintele LAPAR a explicat că bisericile, ca orice fermier, ar trebui să facă dovada că a plătit Statului impozite pentru activitatea făcută şi, din moment ce majoritatea lăcaşurilor de cult funcţionează ca oganizaţii non-guvernamentale scutite de plata impozitelor, nu au cum să depună asemenea documente, pentru a fi luaţi în calcul în noul PNDR.

Mai mult, Baciu a acuzat bisericile că au primit în cursul anului trecut bani pentru terenuri nelucrate. “Am chiar o listă cu bani primiţi aiurea, pe care, dacă cineva ar vrea, ar putea să îi ceară înapo”, a afirmat acesta, în platoul PNDR. “Şi eu lucrez degeaba pământurile a 4-5 parohii şi banii îi iau ei (preoţii)”, a adăugat acesta.

 

 

Citește și
2 Comentarii
  1. […] a declarat la AGRO TV că, prin noul PNDR, bisericile nu ar trebui să aibă acces la fonduri europene deoarece nu sunt […]

  2. […] a declarat la AGRO TV că, prin noul PNDR, bisericile nu ar trebui să aibă acces la fonduri europene deoarece nu sunt […]

Cmentariile sunt închise