Laurențiu Baciu: Fermierii nu pot accesa noul PNDR

29

baciuLaurențiu Baciu, Președintele LAPAR, a declarat că Fermierii nu pot accesa noul PNDR, deși acesta îi avantajează micii fermieri, sau pe aceia care dețin ferme de dimensiuni medii.

”Dacă vedeţi noul PNDR, toţi banii se duc la micii fermieri care nici nu pot accesa, nici nu au ştiinţa necesară şi nu vă supăraţi dar agricultura este o ştiinţă ca oricare alta şi trebuie făcută de profesionişti, care ştiu ce fac acolo. Au pus atât de mult accent pe ei, ca să nu se poată lua banii şi sunt convins că vor fi din nou discuţii  pe segmentul acesta peste un an sau doi când vor vedea că nu are cine să îi acceseze. De exemplu, noi ce de la masă, nu putem accesa niciun ban pentru că nu ne încadrăm, dar o să încercăm să mai schimbăm câte ceva, dacă mai putem schimba” a spus Laurenţiu Baciu, într-o conferinţă de presă.

În afară de problemele legate de noul PNDR, membrii LAPAR au discutat şi problema legislaţiei stufoase sau chiar ostile: ”Aproape toţi vorbitorii au ridicat problema legislaţiei vizavi de domeniul nostru de activitate. Este o legislaţie foarte stufoasă pe care aproape niciun fermier nu o înţelege. Noi ne-am propus ca anul acesta să punem presiune pe minister ca să mergem în direcţia simplificării legislaţiei, în aşa fel încât să ştim că atunci când faci ceva ori e albă ori e neagră, iar această simplificare să vină şi în interesul desfăşurării activităţii noastre”, a completat vicepreşedinte LAPAR, Nicolae Sitaru, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, din punct de vedere fiscal sunt multe cheltuieli care nu sunt deductibile. Un alt exemplu îl reprezintă legislaţia rutieră, iar în acest sens reprezentaţii LAPAR au solicitat ca posesorii de permise de categorie B să poată conduce utilaje mai grele de 3,5 tone în jurul fermei, precum este permis în alte state.

În ceea ce priveşte modificările din Codul fiscal şi din Codul de procedură fiscală, reprezentanţii LAPAR afirmă că reducerea TVA la carne nu avantajează decât procesatorii.

”Scăderea TVA nu rezolvă problema pe care încercăm noi să o rezolvăm: acumularea la buget a unei sume mai mari sau ieftinirea produselor. Acei bani se duc în buzunarul procesatorilor. Presiunile care se fac la nivel de guvern sunt făcute de procesatori şi nu de producătorul de carne. De ce nu ar merge pe propunerea pe care eu am făcut-o unui preşedinte la Camera Deputaţilor. Vrei să elimini evaziunea? Mergi cu TVA zero până la consumator. Atunci nu mai ai interesul să aduci carne din afară”, a mai adăugat Laurenţiu Baciu. (Sursa: fabricadecarne.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise