Laptele românesc scump este, de fapt, cel mai ieftin. Cum văd fermierii ieșirea din criză

Laptele românesc este de patru ori mai scump pe rafturile magazinelor raportat la cel de la poarta fermei. Crescătorii de animale susțin că prețurile oferite producătorilor sunt o bătaie de joc și reprezintă calea sigura spre faliment. De asemenea, fermierii crescători de animale mai spun că subvenția pe cap de animal, în România, este cu mult sub media oferită în vestul Europei.

“Problema noastră este că laptele românesc are un preț derizoriu. La ora actuală noi dăm laptele cu 2 lei. În urma numeroaselor adrese făcute către Ministerul Agriculturii, din păcate, nu s-au luat măsuri de reglementare a pieței laptelui care a ajuns la un preț foarte mic…nici măcar costul de producție nu îl acoperă. Suntem în punctul în care nu vom mai putea duce in spate fermele zootehnice”, spune fermierul botoșănean Iulian Siminic.

Crescătorul de vaci mai spune că vom deveni “slugi la străini”, importând laptele și cere să fie subvenționat litrul de lapte așa cum se procedează în alte state europene.

“Nu ne putem acoperi nici măcar prețul furajelor sau salariile angajaților. Fermierii străini au subvenții pe litrul de lapte și ne fac o concurență neloială. Aceștia primesc subvenții mult mai mari. De exemplu, un fermier român are 400 de euro pe cap de vacă, iar un fermier ungur, 1000 de euro pe cap de animal plus subvenția pe litrul de lapte. Ca să mărim producția de lapte și să ne dăm interesul cerem subvenție pe litru de lapte”, încheie fermierul Siminic.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole