29 noiembrie 2021 - 22:53

Laptele românesc, înlăturat de pe rafturile magazinelor

lapte_josDupă ce piaţa lactatelor a fost invadată de produse din import din cauza embargoului rusesc, de astăzi producătorii autohtoni vor fi nevoiţi să facă faţă unui nou val de mărfuri din străinătate ce vor invadat piaţa în urma eliminării regimului cotelor de lapte din UE.

Începând cu aprilie 2015, potrivit unei directive europene, se va desfiinţa cota la lapte care limitează exporturile intracomunitare. Producătorii şi procesatorii locali vor resimţi aceste modificări din plin pentru că vor fi nevoiţi să se lupte cu laptele şi produsele lactate aduse din import, care sunt mult mai ieftine decât cele produse în România.

Având în vedere eliminarea sistemului cotelor de lapte, au apărut noi reglementări legale privind livrarea laptelui de la producător către prim-cumparatorul de lapte, astfel:

• orice livrare de lapte pe teritoriul României se poate realiza doar în baza unui contract încheiat între părţi;

• durata contractului trebuie să fie de minim 6 luni;

• orice livrare de lapte în afara contractului se sancţionează conform legii;

• începând cu 1 mai 2015, operatorii economici care achiziţionează lapte de la producători trebuie să declare până pe data de 15 a fiecarei luni, cantitatea de lapte achiziţionată de la producători în luna precedentă;

• pentru a putea rezista pe piaţa laptelui şi pentru a creşte puterea de negociere a preţului laptelui cu prim-cumparatorii, producătorii trebuie să se constituie în organizaţii de producători. (Integral pe: capital.ro)