LAPTE PRAF DEGRESAT: CONSILIUL EUROPEAN MODIFICA NORMELE PRIVIND INTERVENTIA PUBLICA PENTRU A AJUTA PIATA

130

La 29 ianuarie 2018, Consiliul european a decis o modificare temporară a funcționării mecanismului de intervenție publică pentru laptele praf degresat. A făcut acest lucru prin modificarea ușoară a așa-numitului regulament de fixare, care reglementeaza măsurile privind stabilirea anumitor ajutoare și restituiri legate de organizarea comună a piețelor de produse agricole. Consiliul a decis, în special, să stabilească o limită cantitativă pentru achiziționarea laptelui praf degresat la un preț fix la zero tone pentru 2018.

“Consiliul a decis astăzi să intervină pentru a stabiliza piețele produselor lactate în 2018.  Acest lucru este în conformitate cu angajamentul nostru de a menține urmărirea evoluțiilor pieței și asigurarea faptului că plasa de siguranță este utilizată în timp util și prudent, nu numai pentru a reacționa la perturbări ale pieței, ci și pentru a le evita, în primul rând, ori de câte ori este posibil. ”     (Rumen Porodzanov, ministrul agriculturii, alimentației și silviculturii al Republicii Bulgaria și președinte al Consiliului)

Ca urmare a situației dificile de pe piețele produselor lactate, stocurile de intervenție publică de laptele praf degresat (SMP) în UE au crescut la aproape 400 000 de tone în 2017, riscând astfel o presiune puternică pe piață, cu un impact negativ asupra prețurilor produselor lactate.

Pentru a evita o scădere a prețurilor și o agravare a standardelor de viață ale agricultorilor, Comisia a propus și Consiliul a decis să renunțe la achiziționarea automată a SMP, într-un context în care stocurile sunt deja foarte ridicate. Prin stabilirea limitei cantitative la zero pentru anul 2018, achiziționarea la un preț fix nu va fi activată automat. Cu toate acestea, rețeaua de siguranță va funcționa în continuare, deoarece UE va continua să achiziționeze SMP printr-o procedură de licitație și să decidă, de la caz la caz, cât trebuie să cumpere și la ce nivel de preț.

Contextul și etapele următoare

Organizarea comună a pieței (OCP), este un set de reguli care reglementează piețele agricole din Uniunea Europeană. Aceasta include stabilirea parametrilor de intervenție pe piețele agricole prin intermediul instrumentelor de sprijinire a pieței (de exemplu intervenția publică și stocarea privată, măsurile de urgență) și sprijinul sectorial.

Perioada în care intervenția publică este deschisă pentru laptele praf degresat începe la 1 martie și se încheie la 30 iunie în fiecare an.

Regulamentul adoptat va intra în vigoare în ziua următoare datei publicării sale, programată pentru 31 ianuarie 2018.

Citește și

Cmentariile sunt închise