LAPAR CRITICA EFECTELE NEGATIVE ALE ORDINULUI 1960/2018 ASUPRA FERMIERILOR

In cursul zilei de ieri, 10.10.2018,  presedintele LAPAR, Laurentiu BACIU, a participat la o intalnire de lucru cu conducerea DGV ( Directia Gnerala a Vamilor), respectiv cu: Marcel Simion Mutescu- director general, Gabriel Caraiman- responsabil autorizari si Dalina Iordache- inspector superior serviciul autorizari.

Tema intalnirii: efectele negative asupra fermierilor produse de aparitia Ordinului nr. 1960/2018 privind modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.849/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a operatorilor economici care comercializează în sistem angro sau en detail produse energetice – benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat şi biocombustibili, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare, precum şi pentru modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.850/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a activităţii de distribuţie şi comercializare angro de băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare 

Principala modificare adusa de actul normativ sus mentionat vizeaza eliminarea de la inregistrarea activităţii de distribuţie şi comercializare în sistem angro, de produse energetice a unitatilor de comercializare fără depozitare, respectiv a operatorului economic prin care sunt comercializate în sistem angro produsele energetice, fără depozitarea acestora. 

Prin aceasta masura sunt afectati pe langa operatorii de mici dimensiuni economice care nu detin spatii de depozitare, care, datorita specificului produselor energetice, necesita implicatii financiare deosebite, cat si pe utilizatorii finali ai acestor produse cum sunt fermierii.

De asemenea, sunt afectate societatile de distributie inputuri pentru agricultura ce achizitioneaza motorina direct de la rafinarii (Rompetrol, Petrom) si care transporta benzina/motorina, cu cisterne, direct la fermieri, acestia fiind clientii finali.” a aratat Laurentiu Baciu.

Majoritatea fermierilor nu sunt capitalizati, au acces foarte greu la finantari bancare, asa ca, in agribusines, peste 70% din comertul cu inputuri este finantat de distribuitori, adica acestia pun la dispozitia fermierilor ingrasaminte, seminte, pesticide in campaniile agricole, cu termen de plata la recoltarea acestor produse. Pentru a face mai atractive produselor lor si pentru a crea servicii integrate, distribuitorii de inputuri in agricultura, au inclus in pachetul de finantare adresat fermierilor si motorina, tinand cont ca acest produs este necesar la toate operatiunile agricole (arat, semanat, tratamente si pana la recoltat), pe tot parcursul anului, aceste produse fiind livrate, pe masura nevoilor, direct in ferme de operatorului economic prin care sunt comercializate în sistem angro produsele energetice, fără depozitarea acestora. 

Prin modificarile aduse de acest act normativ, respectiv conditionarea comercializarii de produse energetice de detinerea de depozite (cu toata infrastructura necesara, extrem de costisitoare), aceste produse nu vor mai prezenta interes pentru distribuitorii de inputuri si vor renunta la a le mai comercializa, astfel incat, cei afectati direct vor fi fermierii.

Pe de alta parte, prin aparitia acestui act normativ exista riscul crearii unui monopol pentru cei care comercializeaza produse energetice in sistem angro care detin spatii de depozitare, fiind eliminate de pe piata societatile care transporta produsele energetice direct de la producator (rafinarii) la clientii finali, fara sa fie nevoie sa detina spatii de depozitare, datorita speficiului activitatii lor. Trebuie retinut faptul ca si aceste societati contribuie la bugetul national intrucat cantitatea de produse energetice transportate este insemnata.

Asadar, ar trebui gasite formule de control si combaterea evaziunii fiscale, dar tinand cont de realitatile economice in care fermierii, contibutori importanti la cresterea economica si la bugetul statului sa nu fie afectati, aceasta tinand cont de faptul ca trasabilitatea motorinei in agricultura este foarte usor de realizat. In plus, exista deja un control suplimentar pentru corectitudinea documentelor care insotesc transporturile si livrarea produselor energetice realizat de APIA. “

Urmare a celor prezentate de catre domnul presedinte LAPAR Laurentiu BACIU- reprezentantii DGV au promis  modificarea ordinului, tinand cont de consecintele acestuia prezentate de catre LAPAR.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.