Ladosi (APCPR): Romania nu are credibilitate in lupta impotriva PPA

România se confruntă cu o lipsă totală de credibilitate vizând capacitatea reală de a menţine sub control pesta porcină africană, iar proiectul de ordin privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de porcine ar trebui să apară, în primul rând, pentru restabilirea credibilităţii, a declarat, joi, Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), scrie AGERPRES.

“Noi, ca asociaţie, am participat la multe discuţii cu autorităţile vizavi de acest ordin şi credem că este absolut necesar mai ales datorită faptului că, după cum aţi putut constata şi din discuţiile ulterioare prezentării de astăzi, la acest moment noi ne confruntăm ca ţară cu o lipsă totală de credibilitate vizând capacitatea noastră reală de a menţine sub control această boală. Ori, acest ordin trebuie să apară în primul rând pentru ca să ne restabilim credibilitatea. Indiferent de comentariile care sunt pe marginea lui, sigur, de aceea e acolo pus pe site-ul ANSVSA să existe discuţii publice pe marginea lui, credem că acest lucru ar rezolva cele două elemente: identificarea şi transportul”, a spus Ioan Ladoşi, la seminarul “Viitorul sectorului de creştere a porcilor din România. Opţiuni pentru politica guvernamentală”.

Seminarul “Viitorul sectorului de creştere a porcilor din România. Opţiuni pentru politica guvernamentală” a fost organizat de Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România, în colaborare cu Wageningen Economic Research şi Facultatea de Ingineria şi Gestiunea Producţiilor Animaliere şi cu sprijinul USAMV Bucureşti.

În cadrul seminarului a fost prezentat un studiu privind impactul bolii asupra sectorului de creşterea porcilor din România şi soluţiile pentru viitorul acestui sector zootehnic. Studiul a fost realizat de către Institutul Wageningen Economic Research, din cadrul Wageningen University & Research din Olanda.

“Este foarte clar pentru toată lumea, din studiul realizat de o entitate de renume în Europa, faptul că a venit cu nişte recomandări clare care sunt legate preponderent de implementarea unei legislaţii existente şi suplimentar, identificarea acelor elemente care nu sunt acoperite de legislaţie. Mă refer în primul rând la două elemente: identificarea animalelor peste tot şi transportul, mişcarea animalelor în teritoriu. Evident, şi cu prevederile sau referirile care se referă la partea de mistreţi, care este de asemenea extrem de greu de ţinut sub control. Dar, în primul rând, aşa cum vedem este vorba de voinţă, voinţă politică de a implementa nişte reglementări”, a afirmat Ioan Ladoşi.

Citește și
1 Comentariu
  1. 1 ideie buna spune

    Pai dacă nu împușcăm mistreții , circula PPA liberă prin țara . Nu știu ce se mai așteaptă ? Bagă vânătorii și armata săi împuște ! Și doar așa scăpăm

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult