Lactatele, tot mai scumpe

In a doua jumatate a acestui an, multi fermieri de la noi din tara nu si-au putut explica cum pretul laptelui a crescut. Crescatorii de animale s-au bucurat ca au primit mai multi bani, au spus ca oricum pretul nu acopera productia si au privit cu temere evolutia pietei.
milk-1809238_1280
Manifestari ciudate in acest sector nu exista insa doar la noi in tara. Pe plan mondial se observa ca in aceasta toamna, pretul laptelui a crescut cu 3-4 la suta de la o luna la alta, lucru confirmat nu doar de organizatiile procesatorilor de lapte, ci si de zootehnistii din Marea Britanie si Franta.

In luna decembrie, pretul laptelui la nivel mondial este de 3,6 dolari pe litru, cu 50% mai ridicat decat in urma cu un an de zile. Acest nivel nu a mai crescut atat de mult din iunie 2014. In timp ce laptele creste de la o luna la alta cu procente cuprinse intre trei si cinci la suta, laptele praf are un pret in scadere cu 2,6%. Cea mai mare cerere de lapte praf din lume o are China. Beijingul a important in primele noua luni ale acestui an cu 20 de milioane de tone de lapte praf mai mult decat in aceeasi perioada a lui 2015.
Chinezii sunt mari consumatori de lapte praf. Specialistii din acest sector estimeaza ca in China va creste consumul de inca patru ori pana in 2020, iar pentru 2025 se anticipeaza o creste de sapte ori fata de cea de la nivelul actual.
Daca in Romania pretul laptelui este undeva in jurul a un leu, in emisfera sudica sunt tari in care laptele este platit chiar si cu 10 dolari pe litru. Cele mai ridicate preturi se intalnesc in Austria si Noua Zeelanda, tari care in ultimii ani au investit masiv in sectorul agricol si au atacat piata asiatica de produse lactate.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole