La noi e secetă, la ei au fost inundații. Reușesc românii să profite de problemele francezilor?

Franța are o productei de grâu mai redusă decât în mod obișnuit.
cereals-1435402_1280
Cel mai mare producător de grâne din Uniunea Europeană a ajuns la cel mai slab nivel al recoltei din ultimii 30 de ani, fapt ce a dus la creșterea prețului grâului în Occident. Cum mării jucătorii de pe piață nu au scrupule, s-ar putea că aceștia să se orienteze către piață din zonă Mării Negre.
Invivo, cea mai mare cooperativă agricolă din Franța, anunța un adevărat dezastru. Franța ar urmă să acopere numai 7% din piață mondială, după ce până acum 12% din grâu se producea în Hexagon. Firmă de consultantă Agritel estimează că veniturile realizate de fermierii francezi ar putea să se reducă la jumătate, pană la 740 euro pe hectar, ceea ce inseamnă că o recoltă de pe o suprafată de 120 de hectare ar urmă să aducă fermierilor pierderi de aproape 60.000 de euro.
„Am mai avut recolte proaste și prețuri proaste dar nu am avut niciodată ambele impreună. Pană acum ne-am descurcat dar anul acesta nu o vom scoate la capăt. Va trebui să recurgem la economii”, a declarat fermierul francez Stephane Jean.
Inundațiile din Franța, care amenintă și țara vecină Germania, al doilea mare producător din UE, precum și tările baltice, vor obligă importatorii să se adreseze cultivatorilor din regiunea Mării Negre pentru a-și acoperi necesitătile. Acest lucru deschide calea pentru statele din regiune să vandă grâu pe piețe precum Măroc sau Algeria.
Compania bulgară Vitagrain BG a avut discuții preliminare pentru a vinde grâu în Franța declară directorul general Martin Roussev și cel puțin un trader francez vrea să cumpere grâu din România, a declarat o sursă din apropierea discuțiilor. Avantajul grâului din Bulgaria și România este că acestea este scutit de la plată taxelor pe import în Franța deoarece fac parte din Uniunea Europeană.
Insă recursul la grâul din Marea Neagră reprezintă un risc pe termen lung pentru cultivatorii francezi deoarece clienții lor pot găsi noi furnizori. „Atunci când ești obișnuit să cumperi fructe de la un magazin și acel magazin se închide pentru reparații, mergi la un alt magazin și constați că fructele sunt la fel de bune”, a declarat directorul Agritel, Michel Portier.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole