La Dăbuleni, producția de pepeni a scăzut cu 30%

22

pepenePloile abundente, diferențele mari de temperatură dintre zi și noapte, precum și importurile masive au condus la scăderea producției și la prăbușirea prețurilor. 

Anul trecut, cultivatorii de pepeni din Dăbuleni, Dolj, au obținut producții bune, iar prețurile oferite de comercianți și distribuitori le-au adus venituri frumoase. Încurajați de rezultatele pozitive, fermierii au investit masiv în răsaduri altoite, care dau producții mai mari și de o calitate mai bună, folii, irigații sau fertilizatori. Însă, în 2014, a plouat aproape fără oprire, în fiecare zi temperaturile au variat foarte mult, ceea ce a determinat scăderea producției cu peste 30%, potrivit Aureliei Diaconu, directorul Stațiunii de Cercetare din Dăbuleni.

 În ciuda dificultăților, cultivatorii care s-au adaptat cerințelor pieței și nu s-au bazat numai pe marfa tradițională, ci s-au orientat și către soiuri timpurii, care merg bine la export, obțin profituri de circa 30%. „Trufandalele” au întotdeauna prețuri mai mari decât legumele și fructele vândute în plin sezon, așa că numeroși producători au început să cultive soiuri bulgărești sau grecești, care se coc mai devreme față de perioada tradițională.

Însă, soiurile care se coc foarte devreme dau producții mai mici și necesită investiții mai mari față de cele tradiționale, spune cultivatorul Vasile Toma. Totodată, clienții cer pepeni cu o greutate cuprinsă între 4 și 8 kilograme, însă, pentru maximizarea câștigurilor, fermierii ar vrea pepeni cât mai mari. (Sursa: infoferma.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise