Karakul de Moldova – cea mai profitabilă rasă de oi din România?

87

karajulKarakul moldovenesc este o rasă de oi crescută în special pentru blană și pentru lapte. În țara noastră aceste oi se pretează doar pentru stepa moldovenească, iar încercările de a o duce în alte zone ale României au fost sortite eșecului.

Ion Agafiței, președintele Asociației Crescătorilor Ovis Mold din Vaslui, este unul dintre cei mai mari crescători de karakul din țara noastră și obține an de an un venit frumușel de pe urma vânzării pieilor de mieluți.

Karakul-ul românesc sau de Botoșani cum mai este numit, e o rasă creată în perioada 1948-1988 la stațiunea Popăuți din județul Botoşani prin încrucișarea dintre țurcana neagră și brumărie cu berbecuți de karakul negru și brumăriu aduși din Germania și URSS. După 40 de ani de experimente, în 1998 rasa a fost omologată și a început să se extindă în rândul crescătorilor de oi din Moldova fiind răspândită în județele Botoșani, Iași și Vaslui.

Agafiței povestește că această rasă este foarte pretențioasă și nu dă randament în zone de munte sau deal, acolo unde plouă mult și nici la câmpie acolo unde este prea cald. De asemenea karakulul se ține în ferme din luna decembrie până în mai, iar costurile cu întreținerea sunt foarte mari datorită furajelor.

Rasa de ovine karakul este foarte căutată având un randament bun la lapte, între 80 și 90 de litri pe oaie, dar adevăratele calități sunt în materie de lână. Pielicelele de karakul sunt extrem de căutate atât la noi în țară, dar mai ales peste hotare. (Integral pe agrointel.ro)

Sursa foto: http://karakul-moldoovis.ro/

Citește și

Cmentariile sunt închise