Jurnalul de agricultură: Pro sau contra neonicotinoidelor, la Agro TV!

57

albineiasiRău cu neocotinoide, dar mai rău e fără ele. Așa am putea ilustra cele mai recente contrele pe care cercetătorii și fermierii de pe Bătrânul Continent le au pe acest subiect. După ce fost în 2013 au fost interzise anumite insecticide din grupa neonicotinoidelor care au făcut obiectul unor studii legate de mortalitatea albinelor, acum, fermierii europeni au revenit la pesticide mai vechi pentru a-și proteja culturile mari, substanțe la care dăunătorii au dezvoltat o bună rezistență. În acest context, atacurile asupra plantelor devin mult mai virulente, fapt ce ar duce la o scădere de până la 15% a recoltei de rapiță la nivel european, declară îngrijorați fermierii europeni.

ION CIOROIANU, vicepreședinte al Asociației Fermierilor din România (AFR), împreună cu realizatorul singurului buletin informativ zilnic cu și despre fermieri – RAREȘ HĂBEANU, caută cele mai bune argumente pro și contra neonicotinoidelor, precum și soluții pentru apicultori și fermieri în actualul context la JURNALUL DE AGRICULTURA din această seară de la AGRO TV, începând cu ora 20:00.

Neonicotinoidele protejează planta în primele faze de dezvoltare de atacul insectelor. Uniunea Europeana a motivat interzicerea a trei tipuri de substante active din clasa neonicotinoidelor- clotianidin, imidacloprid si thiametoxam – pentru a proteja populațiile de albine, asupra cărora insecticidele de acest tip au efecte devastatoare.

Din miere, albinele “produc” 22 de miliarde de euro pe an, bani care s-ar pierde dacă acestea ar dispărea pe capete din pricina tehnologiilor pentru protecția culturilor.

România s-a numărat printre cele nouă state care a votat, în martie 2013, împotriva propunerii Comisiei Europene de a interzice utilizarea insecticidelor neuroactive la nivelul Uniunii. Oficialii Ministerului de Agricultură declarau pe atunci că România nu are alternative viabile la cele trei neonicotinoide pentru tratarea semințelor. Totodată, în accepțiunea reprezentanților din sectorul vegetal, pesticidele în cauză nu au adus probleme în apicultura din România. Ca răspuns, președintele crescătorilor de albine din România, declara că soluții există, însă ele sunt mult mai costisitoare.

Toți cei interesați de acest subiect au la dispoziție pagina de Facebook „JURNALUL DE AGRICULTURA”, locul unde se pot pune întrebări la care realizatorul AGRO TVRAREȘ HĂBEANU va căuta să obțină răspunsuri, în direct, de la invitatul său.

 

Citește și

Cmentariile sunt închise